Meni

Šta drugi pišu o nama? Oslobođenje – Izazovna godina za Mikrokreditnu fondaciju Lider

Akta

Pandemija korona virusa iz temelja je promijenila naš svijet, navike, poslovanje i sam život. 

Ovo je bila godina u kojoj smo se suočili sa mnogim preprekama, ali u kojoj smo naučili mnoge lekcije i još jednom shvatili važnost istinskih životnih vrijednosti poput solidarnosti i brige jednih za druge.

Ipak, uprkos mnogim izazovima u poslovanju Mikrokreditna fondacija “Lider” uspjela je održati stabilnost u svom poslovanju, optimizirati poslovanje, održati radna mjesta, te unaprijediti i modernizovati svoje usluge prije svega u sferi nefinansijskih usluga.

MKF Lider je na početku krize svoje aktivnosti usmjerio ka društveno-odgovornom poslovanju.

Svojim akcijama nastojali su pomoći malim privrednicima i najugroženijim kategorijama stanovništva.

Poslovanje većine malih privrednika bilo je posebno ugroženo pandemijom.
U brizi za njihovo poslovanje i oporavak, tim MKF Lider, na čelu sa direktorom Džavidom Sejfovićem, posjetio je svoje klijente širom BiH.
Tom prilikom obrtnici su ih upoznali sa trenutnim stanjem i štetom koju su pretrpili.
Kako bi im što više olakšali prevazilaženje ove teške situacije, MKF Lider je odobrio više od 2.000 moratorija na kredite za ugrožene male privrednike, što im je značajno olakšalo otplatu kredita i pomoglo u oporavku i stabilizaciji poslovanja.Pokrenut je i projekat „Pravi Lider“ čiji je cilj pomoći malim privrednicima kroz edukaciju, mentorstvo i besplatnu promociju.
Tako su u sklopu projekta „Pravi Lider“ održani besplatni webinari na kojima su predavali eminentni stručnjaci iz svijeta biznisa.
Teme poput „Poslovanje za vrijeme pandemije“, „Kako pokrenuti online trgovinu“, „Digitalni marketing“, „Kako do bespovratnih sredstava“ i dr. bile su izuzetno korisne za mnoge male privrednike.

Pored toga, u 2020. godini MKF Lider posvetio je i posebnu pažnju pomoći za najugroženije kategorije stanovništva.

Tako je u jednoj od akcijaotkupljena veća količina sezonskog voća od domaćih poljoprivrednika i poklonjena djeci iz dječijih domova, te starijim sugrađanima.

Pomoć je došla i na adresu Roditeljske kuće Udruženja „Srce za djecu“ oboljelu od raka iz Sarajeva kojoj su donirana sredstva za zaštitnu medicinsku opremu.

Nismo zaboravili ni novinare koji su hrabro izvještavali o pandemiji, te su na adrese mnogih medija dostavljene korpice zdrave hrane koju su samo za njih napravili naši klijenti – poljoprivrednici.

Također, realizovali smo i akciju “Crtam jer te volim”, koju su pokrenuli „mali lideri“, koji su nam za vrijeme izolacije slali svoje crteže za svoje nane, dede, učiteljice, drugove i tražili da ih objavimo na našim društvenim mrežama.

Projekat se pretvorio u pravi mali pokret koji smo rado podržali.

Dobili smo mnogo prelijepih crteža koje smo objavili u galeriji na našoj FB stranici, a neke od njih smo stavili i na naš kalendar za 2021. godinu.

Bili smo aktivni i sa online komunikacijom pa smo za starije u izolaciji snimili serijal “Vježbajte s Liderom” i zabilježili odlične reakcije naših pratitelja na društvenim mrežama.

MKF Lider će nastaviti i u 2021. godini sa projektom „Pravi Lider“ i promocijom usluga i proizvoda svojih klijenata i nefinansijskih usluga savjetovanja i uvezivanja.

Tako se trenutno realizira jedinstvena online platforma za lakše umrežavanje, edukaciju i promociju malih biznisa u BiH koja bi trebala biti aktivna početkom naredne godine.

Izvor: Oslobođenje

Pročitajte još članaka