Meni

MKF Lider u posjeti svojim klijentima – Korona ozbiljno prijeti gašenjem malih biznisa

Lider U Posjeti

Sarajevo, 7.7. 2020. godine

Poslovanje većine malih privrednika ugroženo je pandemijom korona virusa. U stalnoj brizi za njihovo poslovanje i oporavak, tim Mikrokreditne fondacije LIDER na čelu sa direktorom Džavidom Sejfovićem, posjetili su svoje klijente širom BiH. Tom prilikom obrtnici su ih upoznali sa trenutnim stanjem,  štetom koju su pretrpili i pojasnili u kojoj mjeri su im pomogli moratoriji na otplatu kredita. Također, razgovarano je o načinima i mogućnostima pomoći za ublažavanje posljedica pandemije kao i nedavnih poplava koje su pretrpili privrednici iz Tuzlanskog Kantona.

Bildo Company 5 600x400 2

“Situacija je ozbiljna, ovi ljudi su gotovo preko noći ostali bez svojih biznisa, a samim tim i bez osnovnih sredstava za život. Mi smo tu da im pružimo podršku i ponudimo svoju pomoć. Nažalost, većina njih još uvijek nije dobila nikakvu pomoć od federalnih i kantonalnih institucija vlasti i prijeti im gašenje biznisa. Mi ćemo učiniti sve da do toga ne dođe”, kazao je direktor Lidera Džavid Sejfović.

Treba napomenuti da je MKF Lider od početka krize odobrio više od 2000 moratorija na kredite za ugrožene male privrednike, te je značajno umanjio kamatu koja se obračunava u periodu moratorija, a pokrenuli su i nove programe za pomoć svojim klijentima.

“Mi nastavljamo sa programima pomoći našim klijentima te smo razvili posebne kreditne proizvode za brzi oporavak biznisa „Best Start“, a takođe u saradnji sa Razvojnom bankom FBiH pripremamo dodatnu kreditnu liniju za poduzetnike pod izuzetno povoljnim uslovima“, naglasio je Sejfović.

Frizerski Tondeo Fatima Jakic3 768x492 2

Fatima Jakić, vlasnica frizerskog salona “Tondeo” iz Mostara, koja se već dugi niz godina bavi ovim poslom, zbog pandemije je morala zatvoriti salon na dva mjeseca, što je uveliko ugrozilo njen biznis.

“Nisam bila u mogućnosti izmiriti svoje obaveze jer nismo radili skoro dva mjeseca, stoga mi puno znači to što mi je odobren moratorij na tekućem kreditu uz odgodu plaćanja. Ovom prilikom bih se zahvalila MKF Lider na svesrdnoj podršci jer bez ovog ne bih mogla nastaviti sa poslom. Nadam se da će neka slična potpora doći od federalnih i kantonalnih vlasti”, kazala je Fatima.

Bildo Company 4 768x701 2

I Omer Čelebić, vlasnik i direktor “Bildo Company”, firme iz Visokog koja se bavi stakleničkim i plasteničkim uzgojem povrća, voća i cvijeća pretrpio je velike gubitke. Pandemija je pogodila njegov biznis, jer je zbog zatvaranja pijaca plasman proizvoda bio otežan i sveden na otkup od strane veleprodaja, što je uveliko utjecalo na prihode.

“Plasman mojih proizvoda  je stvarno bio otežan, nisam mogao snabdijevati svoje redovne mušterije direktno na pijacama u Sarajevu. Kreditno smo jako opterećeni i biće veliki izazov ponovo se vratiti na tržište zato je svaka pomoć dobrodošla. MKF LIDER je moj dugogodišnji partner i još jednom su opravdali moje povjerenje. Uz puno razumjevanje situacije pružili su mi podršku u vidu moratorija na tekućem kreditu uz odgodu plaćanja dok se situacija ne poboljša. Također ponudili su mi i posebnu kreditnu liniju kako bi mogli prevazići nagomilane obaveze i krenuti u oporavak poslovanja”, kazao je Omer.

Bajramovic Tale 2 768x573 1

Kriza nije zaobišla niti tradicionalne zanatlije poput kazandžije Taleta Bajramovića iz Kaknja, koji se ovim zanatom bavi dugi niz godina. Većinu svojih proizvoda Tale prodaje u suvenirnicama širom BiH ali pošto je plasman njegovih proizvoda bio u potpunosti onemogućen, njegovi prihodi, od kojih hrani šestočlanu porodicu, svedeni su na nulu.

“Od početka pandemije gotovo da nisam prodao niti jedan proizvod. Suvenirnice u kojima prodajem svoju robu, naročito u Mostaru i Sarajevu, više ne rade nego što rade. Sve je svedeno na minimum i iskreno ne znam kako dalje. Odgoda plaćanja kredita koju nam je omogućio MKF Lider je došla u pravom trenutku i pomoći će mi da nastavim sa proizvodnjom. Obradovala me je posjeta delegacije Lidera, a čak su mi donijeli i lijep poklon. Nadam se da ćemo uskoro sarađivati na novim kreditima”, rekao je Tale.

Direktor MKF Lider kaže da su gotovo svi mali proizvođači pogođeni ovim stanjem, te da je sada, više nego ikada, potrebno da kupujemo od malih, lokalnih proizvođača i na taj način podržimo oporavak njihovih biznisa.

Pekara Aroma3 768x528 1

“Sada je izuzetno važno je da se međusobno podržimo da bismo preživjeli ovu situaciju, jer očigledno da nam slijedi dug period ekonomskog opravka od pandemije. MKF Lider će učiniti sve da olakša oporavak svojih klijenata kako bi lakše prebrodili ekonomsku krizu”, kazao je Sejfović.

Press Office

MKF LIDER

t:    +387 33 250 580

f:    +387 33 250 581

m:   pr@lider.ba

w:    www.lider.ba

a:    Turhanija 2

71000 Sarajevo

INFO O MKF LIDER:

Mikrokreditnu fondaciju LIDER je u februaru 2002. godine osnovala američka humanitarna organizacija Global Communities (nekadašnji CHF), koja obezbjeđuje pomoć u oblasti razvoja lokalnih zajednica, finansija i rekonstrukcije u 35 država širom svijeta. Svojim aktivnostima u Bosni i Hercegovini, Global Communities je uspostavio LIDER i nastavlja podržavati njegov rast i razvoj. 

Mikrokreditna fondacija LIDER, od svog osnivanja pa do danas, kontinuirano obezbjeđuje dugoročan pristup finansijskim sredstvima poduzetnicima i stanovništvu, na području 48 općina u 5 Kantona (ZDK, Sarajevski Kanton, SBK, Tuzlanski i Hercegovačko-Neretvanski Kanton), putem mreže koja se sastoji od 7 poslovnica i 15 terenskih ureda. 

MKF LIDER je danas klijentima otvorio vrata novog ureda, gdje će pružati prepoznatljive, kvalitetne finansijske i besplatne nefinansijske usluge kreirane po mjeri klijenata. Dokaz „LIDER“-ove vrhunske usluge i kvaliteta, te pristupa zasnovanog na povjerenju i razumjevanju, je i činjenica da je brigu o finansiranju svog biznisa i domaćinstva, «LIDER»-u povjerilo preko 7.770 klijenata, sa kreditnim portfolijem u iznosu od preko 23,5 miliona KM.

PONUDA:

LIDER je stalna podrška poduzetnicima i poljoprivrednicima putem, za njih posebno kreiranih, finansijskih i nefinansijskih usluga za podršku biznisu i poljoprivredi, te pokretanje poslovne aktivnosti u fazi realizacije poslovne ideje. Poduzetnici i poljoprivrednici imaju mogućnost koristiti LIDER-ovu podršku u poslovnom i finansijskom savjetovanju, promociji biznisa, edukaciji, uvezivanju i umrežavanju s ciljem razvoja i unaprijeđenja njihovog biznisa. LIDER također nudi i posebno povoljne uvjete finansiranja projekata adaptacije stambenih objekata, kao i projekata energetske efikasnosti u domaćinstvima. 

O LIDEROVOM DJELOVANJU:

LIDER je u potpunosti posvećen društveno odgovornom poslovanju, i ima za cilj da putem podrške poduzetnicima, poljoprivrednicima i stanovništvu, te nizom aktivnosti u svim sferama društvenog života podrži i pospješi:

–              razvoj lokalne zajednice

–              ekonomski razvoj i poduzetništvo

–              kreiranje novih i održavanje postojećih radnih mjesta

–              te uslova stanovanja i rast životnog standarda porodica sa niskim primanjima.

Broj LIDER-ovih zadovoljnih klijenata, postignuti efekti na polju razvoja zajednice, ekonomije i poduzetništva, poboljšanja životnog standarda, te brojne uspješne priče klijenata, dokaz su LIDER-ovih nastojanja da u poslovanju bude puno više od finansijske institucije, odnosno institucija odgovorna prema društvu, zajednici i klijentima. LIDER je već dugi niz godina primjer finansijske institucije koja u svom radu poštuje principe društveno odgovornog poslovanja i veliku pažnju posvećuje razvoju zajednice u svim segmentima. Svojih sedamnaest godina postojanja LIDER je obilježio nizom uspješnih projekata podrške lokalnim sportskim klubovima i udruženjima građana koja promoviraju afirmaciju mladih i njihovo angažovanje kroz sport, društveno korisni rad i volonterizam, kulturnim manifestacijama, ekološkim akcijama, te pomoći ugroženim kategorijama stanovništva na cjelokupnom području djelovanja.

Pročitajte još članaka