Meni

Zaštita maline od bolesti i štetočina

1 7

Osnovno đubrenje maline izvodi se u jesen, tokom zime ili rano u proljeće, prije kretanja vegetacije. Od organskih đubriva koristi se dobro zgorjeli stajnjak.

Pripremite se za đubrenje

Od svih jagodičastih voćaka, malina iz zemljišta uzima najveće količine hranjivih elemenata. Prema vrsti đubriva i načinu primjene đubrenje zasada u rodu može biti: osnovno đubrenje, prihranjivanje  i đubrenje folijarnim đubrivima. Osnovno đubrenje maline izvodi se u jesen, tokom zime (kada spoljni uslovi to dozvole) ili rano u proljeće, prije kretanja vegetacije. Od organskih đubriva koristi se dobro zgorjeli stajnjak (jedna traktorska prikolica po dulumu). Od mineralnih đubriva koriste se različite NPK formulacije, a najčešće su 7:20:30, 8:16:24 i druge (oko 25 kg po dulumu). Potrebne količine mineralnih i organskih đubriva se rasturaju u vidu pantljike (trake) širine jedan metar sa obe strane reda neposredno pred jesenju ili ranu proljetnu obradu.

Program zaštite

Tabela 1

Tri faze prihranjivanja

Prihranjivanje se obavlja tri puta u toku vegetacije i to najčešće azotnim đubrivima (KAN). Prva prihrana KAN-om u količini od 15 do 20 kg po dulumu, obavlja se u početnoj fazi vegetacije, kada lastari dostignu visinu od oko 10 – 15 cm (okvirno početak aprila). Drugo prihranjivanje KAN-om obavlja se neposredno pred fenofazu cvjetanja (mjesec dana poslije prve primjene) u količini od 15 – 20 kg po dulumu. Takođe se u ishrani maline upotrebljavaju i folijarna đubriva, koja daju dobre rezultate, jer se pomoću njih brzo biljkama nadoknađuju makro i mikro elementi, čiji nedostatak se odražava u vidu hloroze na listu. Najčešće se kod nas upotrebljavaju folifertil i vuksal. Prihrana se može obavljati i sistemom za navodnjavanje (fertirigacijom), posebno kada je potrebno pojačati ishranu u vrijeme nalijevanja ploda i pred berbu.

Zaštita

Malina je voćna vrsta osjetljiva na prouzrokovače bolesti (virusi, gljive i bakterije) i štetočine (insekte, grinje, nematode i glodare), pa je zato potrebno posvetiti posebnu pažnju njenoj zaštiti, vodeći pri tome računa da se pesticidi koriste blagovremeno i sistematski.

Izvor: Agroplaneta

Pročitajte još članaka