Meni

Vrijeme pogoduje razvoju bolesti krompira i lubenica – kako ih zaštititi?

Potato 839465 1920 1 880x495

Kiša pogoduje razvoju bolesti, pa bi bilo potrebno izvršiti zaštitu krompira i lubenice fungicidima čim prilike dozvole.

Potato 839465 1920 1 880x495

Kiša koja pada i ovoge sedmice i sigurno će osvježiti brojne usjeve, ali isto tako pogoduje razvoju bolesti, pa je potrebno izvršiti zaštitu krompira i lubenice fungicidima čim prilike dozvole. Naime, sunčani period prije kiše pogodovao je razvoju plemenjače, kako kod lubenice tako i kod krompira.

Kako prepoznati zarazu krompira?

Poslije prestanka kiše, a čim prilike dozvole da se može ući na parcele, potrebno je izvršiti zaštitu krompira protiv plemenjače fungicidima na bazi: dimetomorfa, mankozeba ili metalaksila. Mogu se koristiti fungicidi s jednom aktivnom tvari, ali poželjnije bi bilo da se koriste kombinirani s dvije aktivne tvari.

Crna pjegavost krompira zahvata list, stablo i gomolj krompira, a simptomi bolesti su pojava koncentriranih pjega okruglog do nepravilnog oblika na listu kao i pojava okruglih utonulih pjega na gomoljima, savjetuje stručnjak Živko Šašić.

Poslije prestanka kiše, a čim prilike dozvole da se može ući na parcele, potrebno je izvršiti zaštitu krompira protiv plemenjače.

Tretiranje treba izvršiti fungicidima na bazi: azoksistrobina ili mankozeba.

Krompirova zlatica može načiniti ogromnu štetu na parceli. Prva generacija obično prezimljava u zemlji, tako da bi idealna zaštita bila plodored s kojim bi broj tretiranja sveli na minimum. Međutim, na parceli gdje se nalazi krompir pretežno se pojavljuju od 2 do 4 generacije krompirove zlatice. Prvo tretiranje treba izvršiti čim se uoči pojava zlatice, a naredna zaštita se radi u ovisnosti od stanja na parceli. Zaštita se vrši insekticidima na bazi: metaflumizona ili tiakloprida. Preporuka je da se vrši kombinacija insekticida, tj. da se kod svakog tretiranja mijenja aktivna tvar da zlatica ne bi razvila rezistentnost.

Kod lubenica se javlja i pepelnica

Ogromna količina kiše u ovom mjesecu, u kontinentalnim područjima, dovela je do ponovnog presađivanja lubenica pa su one trenutno u različitim fazama razvoja, od nicanja do puštanje vriježa i prvih cvjetova. U trenutnim vremenskim uvjetima najizraženije je pojavljivanje plemenjače lubenice. Po prestanku padavina, a čim se bude moglo ući na parcele, potrebno je izvršiti zaštitu fungicidima na bazi: mankozeba, metalaksila, azoksistrobina ili propimeba. Preporučuje se kombinacija različitih aktivnih tvari kod svakog tretiranja.

Na parcelama kod kojih je faza razvoja prvih cvjetova potrebno je izvršiti preventivno tretiranje protiv tripsa insekticidom na bazi: formetanast-hidrohlorida ili bifentrina. Preventivna tretiranja bi trebalo vršiti periodično dok god traje cvjetanje. Isto tako, jedna od značajnih bolesti lubenice je i pepelnica koja nastaje poslije kišnog perioda kada imamo povišenu temperatura zraka i povišenu vlagu. Tretiranje bi trebalo izvršiti fungicidima na bazi: azoksistrobina ili bupirimata.

Potreban je svakodnevni uvid u stanje na parcelama i preventivno djelovanje, jer samo se tako ostvaruje najbolja zaštita biljaka.

Izvor: https://www.agroklub.com

Pročitajte još članaka