Meni

Žene okupljene zajedno kako bi pričale o prevenciji i važnosti samopregleda dojki

Samo Pregled

Prava pozitivna priča dešavala se sinoć u hotelu Hills Ilidža u okviru implementacije projekta “Važnost i tehnike samopregleda dojki” koji realizuje Udruženje “Zdravi tim” i Zdravi portal

Bila je ovo prilika za mlade djevojke i žene da se zajedno na jednom mjestu dodatno educiraju i govore o tehnikama samopregleda dojki i važnosti u cilju prevencije karcinoma dojke i njegovom ranom otkrivanju.

Među učesnicama bilo je i onih koje se već suočavaju sa ovim izazovima, koje su prošle niz operacija i koje su isplivale kao pobjednice i rado su podijelile svoja iskustva. Predavač na radionici “Važnost i tehnike samopregleda dojki” bila je doktorica Alma Suljić, članica udruženja Zdravi Tim, a gošća novinarka Eldina Zolj Balenović, koja je sa prisutnim ženama podijelalila svoju životnu priču u borbi sa karcinomom.

1111111

“Prevencija je jedan od najboljih i najvažnijih koraka u očuvanju zdravlja svakog pojedinca, a naročito kada su u pitanju maligne bolesti kao što je karcinom dojke. Blagovremeno prepoznavanje simptoma i znakova bolesti omogućava zaustavljanje iste u ranim fazama, te pacijenticama nudi veće izglede za postizanje potpunog izlječenja. Samopregled je jednostavan za izvesti, ne košta ništa, a može biti presudan korak ka pravovremenom otkrivanju bolesti i što bezbolnijem i bržem procesu liječenja i oporavka. “- poručila je doktorica Alma Suljić, nakon sjajne prezentacije i temeljitih pojašnjena o ovoj bolesti.

“Karcinom je nažalost bolest koja se ne može prevenirati, ali rano otkrivanje je jednako važno i zato su ovakve radionice od velikog značaja. Nadam se da će moje iskustvo o kojem sam govorila animirati barem jednu osobu da ne ignoriše znakove koje nam šalje naše tijelo, da će reagovati na simptome i obratiti se doktoru. Svaki simptom ne znači uvijek, odnosno ne znači najčešće, karcinom i ne treba dozvoliti da strah prevlada. Karcinom dojke otkriven u ranoj fazi znatno povećava šanse za izlječenje, skraćuje period oporavka i povratka u redovne aktivnosti. Na radionici smo čuli dosta jako korisnih savjeta doktorice i svi zajedno smo mnogo naučili o zdravlju, o životu što nam svima treba biti prioritet.” rekla je između ostalog je Eldina.

“Zahvalili bismo se svim našim Partnerima i Prijateljima Projekta koji su nam dali veliku podršku u realizaciji ovih veoma važnih edukativnih radionica u cilju prevencije nastanka karcinoma dojke, kao i na poklonima koje su pripremili za sve učesnice, a posebno za našu gošću. Kakva noć puna emocija i ženske energije. Sretni smo što smo uspjeli realizovati još jednu radionicu “Važnost i tehnike samopregleda dojki” ovaj put u hotelu Hills. Hvala svim divnim ženama koje su došle, hvala našoj doktorici Almi Suljić na predivnoj prezentaciji, hvala našoj gošći Eldini Zolj Balenović koja je sa nama podijelila svoju životnu priču.

22222

Posebno veliko Hvala svim našim Partnerima i Prijateljima Projekta, koji su prepoznali vrijednost i značaj prevencije ženskog zdravlja u okviru Pink oktobra. Radujemo se novom zajedničkom druženju i emocijama koje ćemo razmjeniti. Nakon radionice sa studentima Internacionalnog Burch Univerziteta, te jučašnje radionice i druženja sa ženama u Hillsu, mi već sutra imamo novu radionicu sa srednjoškolkama- maturanticama. Na ovoj radionici imali smo priliku družiti se i sa prijateljima i Partnerima Projekta, te uručiti uramljene Zahvalnice kao mali gest pažnje i zahvalnosti, jer jesmo i uvijek ćemo biti jedne drugoj podrška! – poručila je Fatima Nikšić, predsjednica Udruženja Zdravi tim i Brand manager Zdravog portala.

Osim slatkiša, kafe, šminke, vaučera i edukativnog letka, za sve učesnice ove radionice u Hillsu posebne poklone u vidu vitamina pripremili su iz Health Focus-a, a za našu gošću Eldinu direktorica Health Focusa BiH Aida Hoffman je pripremila i uručila posebne promo vrećice sa poklon vitaminima. Health Focus d.o.o je inače ekskluzivni zastupnik i uvoznik linije proizvoda T-RQ Adult Gummies.

Na našoj drugoj radionici “Važnost i tehnike samopregleda dojki kod djevojaka i žena” koje Udruženje Zdravi Tim, izdavač Zdravog portala realizuje u okviru Pink oktobra, osim edukacije imali smo priliku realizovati zajedno i jednu humanu akciju “Pokloni osmijeh”. Naime, naše Udruženje Zdravi Tim sa Zlatnim partnerom AD Plus obezbjedilo je limitiranu kolekciju bedževa Pink oktobar “Pokloni osmijeh”. U mjesecu podizanja svijesti o ženskom karcinomu sva sredstva od bedževa namjenjena su za podršku onkološkoj pacijentici. Cilj nam je bio da joj izmamio osmijeh i makar na taj način olakšamo predstojeću borbu. Sve prisutne dame su imale priliku da uzmu sebi ovaj jedinstveni bedž, cijenu nismo odredili, jer osmijeh nema cijenu!

Partneri i Prijatelji projekta “Važnost i tehnike samopregleda dojki” su:

PARTNERI: Health Focus BiH, Hyundai BH, AD Plus, Platinium, Hotel Hills, Philips, Techno Shop, Alma Ras, Gloria Prirodna Kozmetika i Mikrokreditna Fondacija Lider

PRIJATELJI projekta: Grand kafa, Klas, Svjetlost Komerc, Mak Zara, Tops, Point Store, Inela BK Lifestyle, Modni Studio Fashion Room, ella voda, te essence i Catrice Cosmetics.

Addadad

Izvor: www.zdraviportal.ba

Pročitajte još članaka