Meni

Uzgoj salate u plasteniku, kako je posaditi i zaštiti?

Edukacija Uzgoj Zelene Salate U Plasteniku

Korištenjem lutrasila (agrotekstil) se povećava prinos i smanjuje vrijeme proizvodnje za desetak dana što ovisi i od vanjske temperature.

Sjetva salate za zimsku proizvodnju u plasteniku započinje u septembru. Kada ćete ju posijati ovisi o tome kada salatu želite brati. Sjetva za uzgoj u plasteniku se sije u saće od stiropora, a za presađivanje je spremna 20-ak dana od sjetve.

Salata se sadi na već pripremljenu malč foliju, u dvoredne, četvoredne ili šestoredne trake. Razmak između presadnica ovisi o sorti, odnosno o veličini glavice. Razmak može biti od 20 do 25 cm, a međuredni od 25 do 30 cm.

Korištenjem lutrasila (agrotekstil) se povećava prinos i smanjuje vrijeme proizvodnje za desetak dana što ovisi i od vanjske temperature. Za njegovu primjenu nije potrebna dodatna konstrukcija u plasteniku.

Kada je riječ o mogućim infekcijama, one se najčešće javljaju na temperaturama oko 10°C te povoljnoj relativnoj vlažnosti zraka. Pri proizvodnji u zimskom periodu za smanjenja stresnih uvjeta (variranje temperatura, manjak svjetlosti, slabija fotosinteza itd.) poželjno bi bilo tretiranje preparatima na bazi aminokiselina.

Zelena salata u plasteniku – tehnologija proizvodnje

Prva, preventivna zaštita bi se trebala napraviti u fazi proizvodnje presadnica. Koriste se fungicidi na bazi propamokarb hidroklorida te propamokarb fosetilata, dok se naredna zaštita vrši prema planu zaštite. Druga se zaštita obavlja poslije rasađivanja. Protiv plamenjače i pepelnice fungicidima na bazi fosetil-aluminija, a protiv sive truleži fungicidima na bazi pirimetanila.

Treća se zaštita vrši 10 do 15 dana nakon druge zaštite. Protiv plamenjače, sive i bijele truleži fungicidima na bazi metalaksila, mankozeba i ciprodinila. Protiv lisnih uši i sovica insekticidima na bazi deltametrina, objašnjava savjetodavac Živko Šašić.

Kako bi se smanjila mogućnost pojave bolesti, plastenik je potrebno očistiti i dezinficirati.

Dezinfekcija plastenika – uspješna proizvodnja

Izvor: www.agroklub.com

Pročitajte još članaka