Udruženje „Budimo prijatelji“ iz Zenice

Udruženje „Budimo prijatelji“ iz Zenice

Udruženje „Budimo prijatelji“ iz Zenice

Udruženje “Budimo prijatelji” iz Zenice, osnovano je sa ciljem integracije djece i odraslih osoba sa invaliditetom u društvenoj zajednici. Kako sam naziv udruženja opisuje, to je mjesto različitih aktivnosti za odrasle i djecu, gdje prijatelj može biti bilo ko iz zajednice, ko želi pružiti ruku prijateljstva ovoj populaciji.

Udruženje je osnovano 2013. godine u novembru i primarni cilj je osposobljavanje ovih ljudi za samostalan život onoliko koliko oni mogu da postignu. Ovo su uglavnom osobe od 22 do 50 godina starosti. Udruženje trenutno broji 17 korisnika, koji svakodnevno dolaze u dnevni centar, gdje imaju dekupaž radionice, izrađuju čestitke, rade i sa glinamolom i imaju časove pletenja.

Udruženje „Budimo prijatelji“ iz Zenice

Centar se nalazi u prostorijama bivšeg obdaništa u Crkvicama, koje je blago rečeno u haotičnom stanju, a Udruženje “Budimo prijatelji” u veoma teškoj situaciji brine za svoje korisnike.

MKF LIDER je tokom aprila mjeseca posjetio Udruženje “Budimo prijatelji” i dao skromnu ali od srca podršku, za kupovinu potrebnog materijala za radionice. Nejra Šahinbegović Predsjednica Udruženja kaže: „Mi već postojimo petu godinu i samo smo jednom dobili jednu novčanu pomoć od općine, a ostalo je bilo preko nekih projekata. Postojimo zahvaljujući dobrim ljudima, humanitarnim organizacijama i pojedincima. Nisu to neke prevelike cifre, koje su nama potrebne. Roditelji uplaćuju članarinu i na osnovu toga plaćamo režije“, dodaje Šahinbegović.

MKF LIDER nastavlja da pruža ruku podrške!!