Meni

U posjeti Resursnom Centru SOS Kinderdorf

Featured V5

SOS Društveni centar Hermann Gmeiner u Sarajevu, koji djeluje u sklopu SOS Dječijeg sela, osnovan je 2000. godine sa ciljem da djeci i mladima ponudi sigurno i udobno mjesto za obrazovni, kreativni, emocionalni i socijalni razvoj.

Centar aktivno učestvuje u životu zajednice i reagira na obrazovne, kulturne, psihološke i socijalne potrebe djece i mladih u društvu i raspolaže modernim didaktičkim sredstvima za grupni i individualni rad sa djecom i mladima.

Otvoreni prostor predstavlja poseban koncept u okviru Društvenog centra gdje djeca i mladi svakodnevno mogu provoditi svoje slobodno vrijeme uz društvene igre, različite radionice i interaktivne diskusije, disko večeri, maskembal i karaoke, a na raspolaganju im je i biblioteka.

Također, u okviru „Otvorenog prostora“, djeca i mladi iz osnovnih i srednjih škola imaju stručnu podršku profesionalne orijentacije. Rad Centra organiziran je od ponedjeljka do subote tako da, ovisno o školskim obavezama, djeca i mladi imaju mogućnost sudjelovati u različitim aktivnostima koje se vremenom nadopunjuju  prema interesovanju i potrebama  djece i mladih.

Svakog mjeseca oko 850 djece i mladih posjeti Društveni centar.

MKF LIDER je prepozanao značaj ovog projekta za djecu i mlade sa ovog područja, kao i širu društvenu zajednicu, te je podržao rad centra.

Bila je to prilika za posjetu Centru i učešću u programu obilježavanja Dana Hermanna Gmeinera, osnivača SOS Kinderdorf.

Dan je obilježen prigodnim muzičkim programom SOS vrtića, te nizom paralelnih aktivnosti u vidu kreativnih radionica za SOS vrtić, društvenih igara (Superbus), sportskih i art aktivnosti, te izložbom dječijih radova.

Pročitajte još članaka