Meni

I U “LEDENOM MJESECU” IMA POSLA

B I Zimi Vrt Shutter

Januar, niske temperature, snijeg, led, najhladniji mjese na našim prostorima, slobodno može da se nazove i ledenim mjesecom. Reklo bi se da u takvim vremenskim uslovima poljoprivredni proizvođači nemaju šta da rade. Međutim, na selu, kod ozbiljnih i vrijednih poljoprivrednih proizvođača, posla ima uvijek, pa i tokom najhladnijeg mjeseca u godini.

U  POLJU
Ako poljoprivredne parcele, koje su predviđene za sjetvu jarih, proljećnih usjeva nisu poorane jesenas, oru se sada, u januaru, naravno, pod uslovom da vremenske prilike i vlaga zemljišta to dozvoljavaju. Njive su obično zaštićene snježnim pokrivačem, a zbog kolebanja temperature, stvara se ledena pokorica, koju treba razbijati prohodom traktora. Ako u januaru ne padne snijeg i izostanu niske temperature, nastavljaju se jeseni radovi. Prije oranja rasturaju se stajnjak i mineralna đubriva. Kada otopli, na parcelama sa ozimim usjevima gdje se zadržava voda, suvišnu vodu odvesti pravljenjem brazda (plugom) ili jarka (motikom ili ašovom). Krajem jedne, a početkom naredne godine prave se planovi za proljetne i ostale radove tokom godine. Nabavlja se reprodukcioni materijal: sjemena, đubriva, zaštitna sredstva, rezervni dijelovi za mehanizaciju i ostalo što je potrebno za proljetnu sjetvu. Pregledaju se skladišta i kontroliše se stanje usklađištenih proizvoda. Ovo je period idealan za osvježavanje postojećih znanja I sticanje novih kroz obuke na zimskim predavanjima ili putem radionica.
U  POVRTNJAKU
Pripremaju se zaštićene leje za sjetvu rasada. Sije se paprika, zatim rani kupus i ostale kupusnjače u zaštićenom prostoru za proizvodnju rasada. Krtole krompira se naklijavaju za ranu proizvodnju. U plastenicima i staklenicima obavljaju se sve potrebne pripremne radnje za narednu vegetacionu sezonu. Kao i u ratarstvu, prave se planovi proizvodnje za narednu sezonu, naravno rukovodeći se iskustvom iz proteklih godina, priprema se poljoprivredna mehanizacija i alati, nabavlja se repromaterijal – đubrivo, sredstva za zaštitu bilja i sadni materijal. Popravlja se alat, čisti i premazuje nauljenom krpom. Pregleda se povrće u trapu, podrumu ili na tavanu.
U  VOĆNJAKU
Izvodi se zimska rezidba i sadi se voće. Plodovi u skladištu se pregledaju i klasiraju. Obavljaju se pripreme za izvođenje radova u voćnjaku tokom zime, proljeća pa i ljeta. Vrši se nabavka potrebnih mineralnih i organskig đubriva, sredstava za zaštitu, bilja, sjemena voća, podloga, kalem-grančica, reznica i sadnica. Popravlja se mehanizacija, kupuju rezervni dijelovi, alat i ambalaža. Ukoliko snježni pokrivač nije visok i temperature nisu izuzetno niske i u voćnjaku se mogu izvršiti neki radovi kao što su: đubrenje organskim i mineralnim đubrivima i obrada zemljišta, ako nije obavljena tokom jeseni, priprema zemljišta za sadnju voćaka (rigolovanje ili kopanje jama), krečenje starih i dotrajalih stabala, zaštita zasada jagoda od golomrazice prekrivanjem slamom, odstranjivanje dvogodišnjih izdanaka iz zasada maline i kupine.
U  VRTU  I  NA  OKUĆNICI
Hladni zimski dani su najpogodnije vrijeme da se u vrtu prebace gomile komposta i da se đubri stajnjakom i mineralnim đubrivima. Ruže treba redovno kontrolisati da li su zaštićene od zime i da li su u dobrom stanju. Ako je snijeg napadao u velikim količinama, četinare I ostalo ukrasno grmlje I manja stable treba otresanjem osloboditi snježnog tereta. Ljetno bilje, koje je spremljeno u podrumu, povremeno zalivati. Ukoliko su grmovi i stable prekriveni velikim snijegom potrebno je otresti ga sa njih. To je potrebno zbog sprečavanja pucanja grana. Prorijediti ukrasne grmove, odrezati preguste grane ili ih skratiti do mladih izdanaka. Živice listopadnog drveća koje su postale previsoke ili preširoke, orezati do starih grana kako bi se podmladili. Sa starijih stabala odrezati trule i lomljive grane.

Pročitajte još članaka