Meni

Svečana večera u čast dobitnika Nobelove nagrade za mir gospodina Muhammad Yunusa utemeljitelja koncepta mikrokredita.

Featured V5

22.03.2015. godine u hotelu „Europa“ u Sarajevu Udruženje mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini i BBI VIP Business klub organizirali su Svečanu večeru u čast profesora Muhammad Yunus-a, dobitnika Nobelove nagrade za mir 2006. godine kao utemeljitelju koncepta mikrokredita i Grameen Banke koju je gospodin Yunus osnovao.

Večeri su  prisustvovali mnogobrojni uvaženi gost, predstavnici mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini i i članovi BBI VIP Business kluba

U pozdravnom govoru, koji je održao član Upravnog odbora Udruženja mikrokreditnih organizacija, gospodin Džavid Sejfović se zahvalio profesoru Yunusu što je svima u BiH ukazao veliku čast svojom posjetom našoj zemlji, koja je jedno od najrazvijenijih mikrokreditnih tržišta na svijetu, te je takođe izrazio zahvalnost i svim prisutnim gostima što su se odazvali pozivu da svojim prisustvom daju podršku daljem razvoju mikoreditiranja u BiH.

Pored ostalog, gospodin Sejfović  je istakao  kolika je uloga i značaj mikrokreditiranja u Bosni i Hercegovini, te naglasio da je mikrokreditni sektor u proteklih 18 godina svoga djelovanja omogućio da oko 950.000 lica, a uglavnom se radi o stanovništvu koje nema pristup komercijalnim izvorima kreditiranja,  dobije   kreditna sredstva kojima su pokretali ili jačali svoje mikro i male poslovne aktivnosti u poljoprivredi, trgovini, uslužnim djelatnostima i proizvodnji.

U razdoblju od 1996. do danas  plasirano je preko 7 milijardi konvertibilnih maraka u oko 2,5 miliona  pojedinačnih kreditnih aranžmana, čime je učinjeno  mnogo na razvoju i potpori mikro i malom poduzetništvu,  samozapošljavanju, otvaranju novih radnih mjesta, povećanju prihoda u domaćinstvima sa niskim primanjima i generalno u poboljšanju uslova  života te ekonomskog i društvenog položaja korisnika kredita. Danas, mikrokreditne organizacije u Bosni i Hercegovini opslužuju više od 200,000 klijenata sa portfolijem od preko 500 miliona KM.

Gospodin Sejfović je na kraju istakao da će u narednom periodu Udruženje u saradnji sa nadležnim institucijama i međunarodnim partnerima raditi na unaprjeđivanju  zakonskog okvira koji će omogućiti dalji razvoj mikrokreditnog sektora, kao i adekvatne supervizije njegovog poslovanja.  

Pročitajte još članaka