Krajem ovog mjeseca počinje sjetva jarih usjeva kao što su jara pšenica, zob, raž i ječam, naravno ako su povoljne temperaturne prilike i stanje vlage u tlu. Ne zaboravite ispustiti vodu s livada u kanal, jarak ili neki drugi vodotok.

Februar je mjesec kada se polako, ali sigurno nazire dolazak proljeća, pa samim tim i posla u polju ima više nego što je bilo u prethodnim mjesecima. Počinje prihranjivanje pšenice i drugih ozimih usjeva – raži, zobi, uljane repice, ječma. Već znate na koji način prihranjujete vaše usjeve, pa vam na ovu temu nećemo davati previše savjeta, osim onog standardnog koji preporučuju stručnjaci, a to je prihrana N-min metodom. Naime, ova metoda prihrane će pokazati koliko dušika odnosno dušičnog gnojiva treba dodavati.
Krajem ovog mjeseca počinje sjetva jarih usjeva kao što su jara pšenica, zob, raž i ječam, naravno ako su povoljne temperaturne prilike i stanje vlage u tlu. Ne zaboravite ispustiti vodu s livada u kanal, jarak ili neki drugi vodotok.
Posebna njega mladih biljaka
Ako vrijeme dozvoli sada je idealno vrijeme da počnete sa sjetvom ranog povrća. Plastenici i staklenici, pokazuju veliku prednost u odnosu na proizvodnju povrća na njivama. Ipak, trebali bi biti oprezni, jer februar zna biti hladan i s puno snijega. Padne li snijeg trebalo bi osigurati posebnu njegu mladih biljaka u plastenicima i staklenicima.
Kako pripremiti plastenik za sljedeću sezonu
Rana sjetva je vrlo važna za biljke poput graška, špinata, crvenog luka i češnjaka, rotkvica, jer one klijaju na temperaturi od tri do pet stepeni.
Pripremite prostirku od slame u svinjcu za utopljavanje
Kada je riječ o stočarstvu, ovo je mjesec kada stiže prinova. Zato se pripremite za prašenje krmača, a s obzirom na to da je u februaru još uvijek hladno pripremite prostirku od slame u svinjcu za utopljavanje mladih praščića.
Imate li veća grla, poput krava, pripremite i njima idealne uvjete za teljenje. U jednom kutu prostrite čistu i suhu slamu. Bilo bi dobro da obavijestite i veterinara koji će stručno pomoći dođe li do nekih komplikacija. Kada se krava oteli, pupak bi trebalo dezinficirati u jodnoj tinkturi, a kravi dati mlak napoj: vodu u kojoj su razmućene pšenične mekinje.
Kokoške treba držati u toplom i hraniti kvalitetnom hranom. Guske u ovom periodu počinju nositi jaja i praviti gnijezda, zato im osigurajte odgovarajuće mjesto.
Uskoro počinje vegetacija, idealno vrijeme za orezivanje
Počinje rezidba koštičavog i jabučastog voća. Uskoro će početi vegetacija, pa treba orezivati kruške, jabuke, šljive, dunje, trešnje, višnje i crne ribize.
Kada ste ovo učinili, počnite sa zimskom zaštitom (prskanje) voćaka. Također, ako dozvole vremenski uvjeti, okopajte voćnjak. Sada je idealno vrijeme i za rezidbu, radi pomlađivanja voćnjaka.
Rezidbu u vinogradu treba obavljati u periodu mirovanja loze
U vinogradu počinje priprema za sadnju loze. Po zemljištu se rastura stajnjak i mineralno gnojivo. Vinograd se reže na zrelo. Rezidbu u vinogradu treba obavljati u periodu mirovanja loze. U uvjetima kontinentalne i umjereno kontinentalne klime, može se orezivati i tokom zime, kao i u rano proljeće.
Možete orezati i ukrasno bilje
Pojedine vrste ukrasnog bilja mogu se orezivati već u februaru. Ovo se odnosi na kamelije, hortenzije, magnolije i božure. Budite pažljivi i odstranite samo osušene, polomljene, oštećene grane.
Možete orezati i ukrasno bilje koje djeluje neuredno i zaraslo, ali bi trebalo paziti na mlade izdanke kako i njih ne biste odrezali.
Izvor:http://www.agroklub.com