Meni

Šta se od poljoprivrednih poslova radi u decembru?

Decembar

Decembar je idealan mjesec za sumiranje rezultata, a na osnovu njih prave se planovi i proizvodnja za narednu godinu. Ima posla i u štali, voćnjaku, vinogradu, vrtu.

Decembar je mjesec kada snijeg prekrije njive, vegetacija je u mirovanju, što ne znači da poljoprivrednici mogu odmarati, jer oni koji imaju stoku, moraju se brinuti o njoj. Ipak, ima i radova na njivi i u voćnjaku, koji se u decembru moraju pozavršavati.

Ovo je mjesec kada se završava zimsko oranje, a ovisno od vremena i temperature zraka odnosno padavina (snijeg, kiša) zemljište se gnoji i stajnjakom. Najčešće se gnojidba, odnosno prihrana, radi na ranije posijanoj ozimoj pšenici, ječmu i raži, samo ako su razvili više od četiri lista ili su biljke razvile busen.

Decembar 1

U ovom mjesecu se najčešće završava s berbom kasnih sorti kupusnjača, koje su preostale u polju. Sada počinju i pripreme za rad u staklenicima, odnosno plastenicima za ranu proizvodnju povrća.

S obzirom na to da ovaj mjesec karakteriziraju vrlo niske temperature, domaće životinje treba posebno njegovati odnosno utopljavati ih, provjetravati štalu i naravno svakodnevno čistiti. Mnogi koji nisu to obavili u novembru, sada kolju utovljene svinje, ali i ostalu stoku. Trebalo bi napraviti finansijsku kalkulaciju i na osnovu nje opredijeliti se za obujam i vrstu stočarske proizvodnje u godini koja dolazi.

Ako vrijeme dozvoli, u decembru se nastavlja sa sadnjom voćaka. Voćke koje su posađene tokom jeseni, sada se zagrću zemljom, kako ne bi došlo do oštećenja korijena. Voćke bi trebalo zaštititi od štetnika, pognojiti, kao i da se odrežu suhe i oštećene grane. Pojedini voćari stavljaju kućice i hranu za ptice. Statistički podaci kazuju da jedna ptica pojede veliki broj kukaca štetnika tokom samo jednog dana, onda je logično da je briga za ptice posao voćara. Trebalo bi kontrolirati glodavce, kako ne bi napravili veliku štetu tokom zime. Također, trebalo bi kontrolirati utrapljene sadnice. Uskladištene jabuke dinje, kruške pakiraju se i otpremaju.

vinogradima se “bacaju” stajnjak i mineralna gnojiva.

Ljubitelji cvijeća ovog mjeseca imaju zapravo najviše posla. Ako nema padalina, može se nastaviti pomlađivanje odnosno prorjeđivanje grmolikog bilja. Zimzelenim biljkama i četinjačama suha zima ne odgovora, pa bi bilo poželjno zalijevati ih. Bitna je i njega travnjaka – gnojidba, jer trava tada bolje busa. Sada je idealno vrijeme za uzimljavanje drvenih reznica. One se od dijelova jednogodišnjih ili dvogodišnjih izdanaka režu i stavljaju u trap. Tu ostaju do proljeća, kada se sade na stalno mjesto u vrtu.

Decembar je idealan mjesec za sumiranje rezultata i prinosa koji su postignuti tijekom godine, a na osnovu njih prave se planovi i proizvodnja za narednu godinu. Oni koji imaju poljoprivrednu mehanizaciju trebali bi je pripremiti za prezimljavanje, ako to već nisu učinili. Ovo je idealan mjesec za nabavu sjemena, gnojiva, zaštitnih sredstva i rezervnih dijelova za mehanizaciju.

Pročitajte još članaka