Meni

Šta drugi pišu o nama? Oluja.info – “Od početka krize MKF Lider odobrio više od 1500 moratorija za kredite”

Cover 3 Scaled

Vanredna situacija uzrokovana pandemijom korona virusa izazvala je ogromne negativne posljedice u svjetskoj ekonomiji, pa tako i u našoj zemlji. Između ostalih, na udaru su se našle i mikrokreditne fondacije kojima je vanredna situacija uveliko otežala poslovanje. Ipak, jedna od onih mikrokreditnih fondacija koja je uspješnom reorganizacijom uspjela sačuvati sva radna mjesta, ali i pomoći svojim klijentima da prebrode krizu je MKF Lider. S tim u vezi razgovaramo sa direktorom Džavidom Sejfovićem.

  • Mi smo mnogo naučili iz krize 2014. godine kada su bile velike poplave u BiH jer i tada smo posao organizovali tako da su nam na prvom mjestu bili klijenti i ugrožene kategorije stanovništa. U kratkom roku smo se organizirali i pokrenuli mnoge društveno-odgovorne akcije poput pomoći u hrani i lijekovima za ugrožene klijente i pomoći u građevinskom materijalu za obnovu oštećenih objekata. Naravno i tada smo uspostavili programe moratorija, refinansiranja i reprogramiranja kredita kako bi klijente što više rasteretili kreditnih obaveza i pružili im prijeko potrebnu podršku u periodu kad im je to bilo najteže.

Upravo to iskustvo nam je bilo vodilja i za ovu kriznu situaciju sa korona virusom. Odmah nakon proglašavanja vanrednog stanja naš Upravni odbor je donio odluku o primjeni strategije poslovanja u kriznim situacijama koja se zasnivala na tri pravca – obezbijediti sigurnosne mjere zaštite uposlenika i klijenata, organizovati društveno odgovorne akcije za najugroženije kategorije stanovništva, te provesti programe moratorija, refinansiranja i reprogramiranja kredita za klijente.

Želim naglasiti da smo od samog početka pandemije pravovremeno informisali klijente o posebnim mjerama olakšanja u otplati kredita za ublažavanje posljedica pandemije COVID – 19. Data su detaljna uputstva svim ugroženim klijentima o mogućim rješenjima vezano za problem sa otplatom aktivnih kredita kroz direktni kontakt naših Savjetnika za klijente sa najugroženijim ekonomskim kategorijama.

Ovih dana pokrenuta je cijela medijska polemika oko moratorija na kredite kod mikrokreditnih organizacija gdje se mikrokreditni sektor proziva za povećanje ili uvođenje dodatne kamate na kredite klijenata. Kakav je vaš stav o ovome?

  • Udruženje mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini (AMFI) objavilo je saopćenje po ovom pitanju u kojem se negiraju ove informacije. Što se tiče MKF LIDER, mi nismo čekali odluke državnih institucija za sprovođenje moratorija na kredite, već smo se za to ranije pripremali i odmah po zvaničnim instrukcijama Agencije za bankarstvo krenuli sa programom pomoći našim klijentima. Odmah nakon proglašenja stanje nesreće uzrokovanog pojavom koronavirusa na području Federacije Bosne i Hercegovine, mi smo počeli kontaktirati sve naše klijente kako bi prije svega provjerili da su sigurni i da li su i u kojoj mjeri ugroženi u smislu izvora za otplatu kredita, a ujedno da ih obavijestimo da ćemo se odmah po dobijanju zvaničnih instrukcija od strane regulatora staviti im se na raspolaganje kako bi zajednički našli rješenje za njihovu situaciju. Dakle, i prije samih instrukcija od strane regulatora mi smo proaktivno djelovali sa ciljem prikupljanja potrebnih informacija o stepenu ugroženosti naših klijenata kao i mogućih modaliteta za mjere koje bi njima najviše odgovarale, što nam je uveliko pomoglo kada je Federalna agencija za bankarstvo donijela odluku o privremenim mjerama koje lizing društva i mikrokreditne organizacije primjenjuju za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem ” COVID-19″.   Tako smo od početka aprila, kad su zvanično definisani zakonski okviri za privremene mjere za ublažavanje negativnih posljedica pandemije COVID – 19, do danas, odobrili više od 1500 moratorija za kredite s ukupnim portfoliom od 5.322.783 KM, što čini oko 20% ukupnog broja kredita i skoro 24% ukupnog portfolia. Uz puno razumijevanje situacije u kojoj su se našli naši klijenti, MKF Lider je značajno umanjio kamatu koja se obračunava u periodu moratorijama, a od ukupno zabilježenih 8000 moratorija za sve MKO, MKF LIDER  je odobrio skoro 19% od tog broja! Prema našim procjenama, u narednim danima očekujemo da ćemo odobriti još oko 300 moratorija s blizu 900.000 KM portfolija. Sa krajem prethodnog mjeseca MKF Lider ima 7.008 aktivnih klijenata, a svi klijenti koji su se suočili sa problemima u otplati kredita uzrokovanim pandemijom, bilo da im je obustavljeno poslovanje ili su oni ili članovi domaćinstva ostali bez posla, obuhvaćeni su navedenim mjerama. Naravno, mi ćemo nastaviti sa programima pomoći našim klijentima i u periodu nakon vanrednog stanja. Svi naši klijenti također znaju da se i preko naše web stranice www.lider.ba i posebno kreirane sekcije COVID-19, mogu informisati, uputiti i podnijeti zahtjev za posebnu mjeru (moratorij, reprogram, refinansiranje ili kombinaciju navedenih mjera).

Od početka vanredne situacije krenuli ste aktivno sa društveno-odgovornim akcijama?

  • Naše poslovanje u martu i aprilu bilo je u potpunosti posvećeno društveno-odgovornim projektima. Karakteristično za ove projekte je to da svaka od tih akcija za sobom nosi dosta pozitivnih emocija. Mi smo se posvetili rizičnim kategorijama stanovništa – djeci i starijima od 65 godina. Tako smo u jednoj od akcija otkupili sezonsko voće od naših poljoprivrednika i isto poklonili djeci iz dječijih domova, te starijim sugrađanima. Na taj način sa jedne strane smo pomogli našim klijentima i vrijednim poljoprivrednicima da prodaju svoje proizvode i time obezbjede novac za svoje porodice, a ujedno smo obradovali mališane i građane starije životne dobi koji su u periodu izolacije bili najugroženiji.

Također nas je ganuo apel iz Roditeljske kuće Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka iz Sarajeva da nemaju zaštitnu medicinsku opremu, pa smo uspjeli prikupiti određena sredstva za nabavku te opreme. Zaista nismo mogli ostati nijemi na njihov apel znajući u kakvoj se situaciji nalaze ti mali heroji i njihovi roditelji i koliko je važno da budu i ostanu zdravi kako bi se nastavili boriti. Pokušavali smo pomoći svima kojima je pomoć neophodna, a  onda kada nismo mogli novčano pomoći trudili smo se da im barem nekim znakom pažnje damo do znanja da mislimo na njih. Tako smo novinarima koji su u ovoj teškoj situaciji zaista dali sve od sebe da nas na vrijeme informišu poklanjali korpice zdrave hrane koju su samo za njih napravili naši klijenti – poljoprivrednici. Bili smo aktivni i sa online komunikacijom pa smo za starije u izolaciji snimili serijal “Vježbajte s Liderom” i zabilježili odlične reakcije naših pratitelja na društvenim mrežama. Također, realizovali smo i meni najdražu akciju “Crtam jer te volim”, koju su pokrenuli naši mališani, mali lideri, a koji su nam slali svoje crteže za svoje nane, dede, učiteljice, drugove… i tražili da ih objavimo na našim društvenim mrežama. Projekat se pretvorio u pravi mali pokret malih lidera koji ćemo mi podržati i u narednom periodu. Dobili smo mnogo prelijepih crteža koje smo objavili u galeriji na našoj FB stranici.

Očigledno da nas je ova situacija usmjerila na prave  životne vrijednosti na koje smo bili zaboravili. Svaka kriza pored toga što sa sobom nosi mnogo nedaća, uporedo nosi i nove prilike, ideje, saznanja i nova prijateljstva. Zbog toga mi u Lideru iz svake krize izvučemo pozitivne stvari koje nas ojačaju za nastavak puta.

Planovi za budućnost?

  • Nakon krize izazvane pandemijom, nadamo se uskoro, prvi zadatak nam je konsolidovati poslovanje, prionuti na posao i intenzivno raditi ono zbog čega smo tu – finansijski podržati naše klijente i omogućiti im pristup izvorima sredstava za njihove male biznise i poljoprivredu. U ovoj godini ulazimo u veliki projekat uvođenja novog informacionog sistema koji će unaprijediti naše procese i olakšati rad našem osoblju.

Posebno ćemo se posvetiti finansiranju projekata energetske efikasnosti kojim će naši klijenti ostvariti uštede energije i dodatni komfor u svojim domovima. U ovom segmentu planiramo dosta edukativnih i informativnih projekata s ciljem podizanja svijesti našeg stanovništa o energetskoj efikasnosti i zaštiti okoline. Intenzivno ćemo raditi i na novim projektima u sklopu besplatnih nefinansijskih usluga za naše klijente. Biće dosta edukativnih, promotivnih i interaktivnih aktivnosti u koje se naši klijenti, poduzetnici i poljoprivrednici rado uključuju.

Izvor: Oluja.info

Pročitajte još članaka