Meni

Spriječite rak kore jabuka tretiranjem bakrom i vapnom

Spriječite Rak Kore Jabuka Tretiranjem Bakrom I Vapnom 1

Kao i kod većine gljivica, temperature od 15 °C najviše pogoduju aktiviranju patogena i on već tokom zime može uništiti stablo, prije dubokog mirovanja koje obično nastupa u februaru.

Sprijecite Rak Kore Jabuka Tretiranjem Bakrom I Vapnom
Spriječite rak kore jabuka tretiranjem bakrom i vapnom

Rak kore jabuka (Nectria galligena) zahvaća deblo i grane. Ako se mjere zaštite ne poduzmu na vrijeme može doći do kompletnog propadanja stabla. U slučaju toplijih zima potrebno je ranije primijeniti preventivne metode kako bi se spriječilo širenje patogena.

Ulaz u deblo i grane ovoj gljivici omogućava rezidba, mraz i pucanje kore, izazvano čestim izmjenama toplog i hladnog vremena zbog čega, najviše tokom proljeća, dolazi do njenog uzdužnog pucanja.

Crni rak – kada kora pocrni

Simptomi se pojavljuju u vidu crvenkaste boje kore, koja se na starijim granama udubljuje i stvaraju se krugovi oko rana. Biljka se brani, naročito na deblu, formiranjem kalusnog tkiva oko ozljede, ali ako se na vrijeme ne reagira, za nekoliko godina stablo propada. Korijen gubi funkciju, usjev je osjetljiviji prema teretu, odnosno većem prinosu i jačim udarima vjetra.

Ako je zima blaža, na ranama će se javiti askospore, prvo bijele, a kasnije na proljeće, crvenkaste boje koje prenose zarazu izbacivanjem iz peritecija. Ukoliko su novije rane javit će se konidije koje također prenose infekciju. Događa se isto tako da kora u području ulegnutih mjesta pocrni pa se često bolest naziva i crni rak.

Prije mirovanja tretirati bakrom

Kao i kod većine gljivica, temperature od 15 °C najviše pogoduju aktiviranju patogena i on već tokom zime može uništiti stablo, prije dubokog mirovanja koje obično nastupa u februaru. Zato je važno da se prije ovog perioda odradi tretman bakarnim preparatima i vapnom kako bi se koliko toliko spriječilo daljnje širenje bolesti.

Smjesa vapna preporučuje se da bude gusta, s dodatkom pola kilograma bakrenog sredstva po kanti od 15 litara vapna, a ako se radi prskanje cijelog drveta, dovoljno je 30 kilograma vapna i dvije litre (ili kg) bakra po atomizeru od 330 litara. Naravno, treba pripaziti da se dizne ne začepe, a najbolje je da se tretiranje obavi pištoljima namještenim na crijeva. Poželjno je dodati sol, dva kilograma po atomizeru, radi težeg ispiranja u slučaju jačih padalina.

Koru debla premazati vapnom

Kod orezivanja bilo bi dobro da ne dolazi do preklapanja i dodirivanja grana. One zaražene režu se do osnove, a kora debla, ako je ispucala, otkida se i nosi izvan voćnjaka, nakon čega se tretira bakrom i vapnom ili samo premaže njihovom smjesom.

Rezidba jabuka – kratki ili dugi rez?

Jače rezove preporučljivo je premazati kalemarskim voskom. Prije tretiranja u februaru, ako postoje simptomi bolesti, obavezno se u jesen odrade jedan ili dva tretmana bakrenim sredstvima, tokom i nakon opadanja lisne mase. Nije strašno ako list ostane duže na grani nakon berbe kao što je često slučaj posljednjih godina. Prije kretanja vegetacije, do faze mišje uši, također se obavi prskanje na bazi bakra.

Dodatan problem može predstavljati potkornjak koji napada slabije drveće, među njima i ono zahvaćeno rakom kore.

Kasnije tokom vegetacije, protiv ovog patogena preporučuju se preparati koja se upotrebljavaju i kod krastavosti jabuka. Ipak, možda bi bilo dobro ponekad koristiti bakar ili vapno, u manjim dozama, kako bi se suzbilo širenje zaraze u slučaju proljeća s puno padalina.

Jednim klikom aplicirajte za kredit u LIDER-u  https://lider.ba/aplikacija-za-finansijske-usluge/

Izvor: AgroKlub.com

Pročitajte još članaka