Meni

Savjeti za ishranu novorođenih teladi tokom zime

Tele 1

Tek rođeni mladunci krave na početku svog života zavise od majčinog mlijeka, i iz njega crpe veliku količinu energije. Zato im je veoma važno prilagoditi količinu dnevnog unosa tokom zimskih mjeseci. Pročitajte nekoliko praktičnih savjeta kako da to uradite.

U odnosu na ostale životinje, novorođeni mladunci krave su podložniji stresu od niskih temperatura. Veoma mali procenat masti u tijelu otežava im zadržavanje toplote, a samim tim omogućava lakše gubljenje iste. Prve tri nedjelje života, stvaranje tjelesne mase teladi zavisi isključivo od mliječnih doza. Kako bi se spriječio gubitak ili pak pretjerano dodavanje tjelesne mase kod mladunaca, veoma je bitna pravilna ishrana i zbrinjavanje teladi tokom zime.

Tele Zima 1

Ishrana – napajajte telad više puta u toku dana sa većim količinama mlijeka. Takođe, kako bi se oni lakše izborili sa niskim temperaturama, dodajte im malo čvrste hrane.

Vrijeme –  Ukoliko planirate da promjenite program ishrane teladi, unaprijed napravite plan i odredite datum kada ćete to uraditi. Ukoliko to uradite u jesen, držite se tog programa sve do proljeća. Najgore što jedno tele može da doživi jeste promjena pravila.

Voda – Postarajte se da mladunci dobiju svježu toplu vodu odmah nakon mlijeka. Mladunci će znati da cijene i nagrade vaš trud time što će jesti više zrnaste hrane i nastaviti da dobijaju na tjelesnoj masi tokom zime.

Starter smješa – Čak i tokom hladnih mjeseci, veoma je važno da vodite računa o starter smješama. Pobrinite se da vaša telad pojede što je više moguće nekog kvalitetnog koncentrata, zrnevlja kukurza i nekih drugih žitarica. One podstiču razvijanje buraga i njegove mikroflore.

Okruženje – Suha i čista prostorija bez promaje, kao i čista slama i neka odjeća za mladunce idealne su tokom zimskih mjeseci. Na taj način tele će svu toplotu i energiju zadržavati za sebe, jačati imunološki sistem i brže se razvijati.

Pripremanje mlijeka – Imajte u vidu da će se mlijeko koje se priprema tokom ekstremno niskih temperatura brzo ohladiti napolju. Najbolje je da zagrijete mlijeko na temperaturi od 35 do 40 stepeni celzijusovih. Tako zagrijano mlijeko pomješajte sa hladnim koje je stajalo napolju. Tako će temperatura mlijeka dostići idealnu temperaturu prilikom konzumiranja. Poželjno je da posjedujete termometar kako biste mogli da odredite temperaturu.

Izvor: https://www.agromedia.rs/

Pročitajte još članaka