Meni

Savjeti o organskoj proizvodnji voća

Sisanje Vrta

 Jesen je vrijeme rezibe voćnih stabala. Rezidba je postupak koji omogućava formiranje i održavanje krune voćnih stabala, uspostavlja se odnos između vegetativnog rasta i rodnosti, svaka grana dobija svoj prostor, obezbjeđuje se dobra osunčanost svih grana bez zasjenjivanja i dobra prozračnost krošnje. Optimalni trenutak kada treba uraditi orezivanje je poslije opadanja lista tokom jeseni. Drugi optimalni trenutak je u proljeće prije bubrenja pupoljaka i kretanja vegetacije. Orezivanje treba vršiti po sunčanom, toplom danu, bez kiše, magle. Izbjegavati orezivanje pri temperaturama nižim od pet stepeni Celzijusa. Ukoliko orezivanje vršimo pri niskim temperaturama vazduha dolazi do deformacija reznog mjesta i rana teže zarasta. Prilikom orezivanja svakom stablu mora se pristupiti individualno, a rezidbom možemo potaknuti rast vegetativnih prirasta ili prirasta koji su nosioci rodnosti. Treba razlikovati

orezivanje mladih stabala radi formiranja uzgojnog oblika i orezivanje rodnih stabala sa formiranom krunom na kojima možemo razlikovati orezivanje ljetorasta (jednogodišnjih prirasta) i višegodišnjih prirasta. Na ljetorastima možemo vršiti: prorjeđivanje (uklanjanje suvišnih ljetorasta), prikraćivanje, rovašenje (postupak kojim se može usporiti ili intenzivirati reakcija pupoljka), potpuno odstranjivanje pupoljaka, formiranje i korekcija ugla otklona ljetorasta.

Kod rezidbe višegodišnjih prirasta možemo vršiti: potpuno uklanjanje starih grana, prikraćivanje starih grana i prevođenje na mlađe grane, na granama, na kojima je to izvedivo, moguće je vršiti korekciju ugla granjanja, savijati grane, prstenovati grane i zaparati koru kalemarskim nožem. Cilj svih ovih postupaka je da se postigne veća rodnost

i stablo bude u dobroj formi.

Od velike važnosti je izbor alata kojim se vrši rezidba i redovna dezinfekcija alata tokom rezidbe. Po završetku rezidbe alat očistiti i prebrisati. Nabaviti potrebne količine voćarskog voska. Prije nego što se odlučimo da sami izvedemo

rezidbu voćnih stabala trebamo se dobro upoznati sa: vegetativnim i rodnim grančicama različitih vrsta i njihovom razmještaju unutar krošnje, kao i pupoljcima i njihovim rasporedom na grančicama.

(Izvor: www.agroklub.ba)

Pročitajte još članaka