Meni

Projekat «Volontiraj – kreditiraj» Dom mladih Skenderija

Featured V5

U petak, 12.04.2013. u Domu mladih Skenderija održan je šesti Sajam kreditiranja u sklopu projekta „Volontiraj – kreditiraj“, u organizaciji Infohouse-a Sarajevo, a u saradnji sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke.

Sajam je dio projekta \”Volontiraj-kreditiraj\”, koji je posljednjih godina u našoj zemlji postigao značajne rezultate, a poslužio je, prije svega, kao uspješan primjer kako organi vlasti, nevladine organizacije i firme u cijeloj Bosni i Hercegovini mogu surađivati na podsticanju unapređenja civilnog društva, ali i njegovanju socijalnih i humanih vrijednosti.

Cilj ovog sajma je jačanje svijesti svih mladih u našoj zemlji koji bi kasnije bili u mogućnosti preuzeti odgovornost za svoju profesionalnu budućnost, razvoj lokalne zajednice, ali i poboljšanje njihovog statusa u cjelini. MKF LIDER-u kao sponzoru i već drugu godinu za redom partneru, pripala je čast da ove godine izabere i nagradi jedan od projekata.

Na sajmu je učestvovalo više od 600 srednjoškolaca, predstavnika iz 107 srednjih škola iz cijele države. Svojim projektima borili su se za sredstva iz fonda Socijalni dan, koji je 2012. godine prikupio 33 000 KM. „Dokažimo i pokažimo da mladi nisu nezainteresovani i inertni“, rekla je direktorica Infohouse-a Dženana Alađuz. Svojim projektima srednjoškolci su ponudili 107 rješenja za 107 problema.

Opet, s druge strane, oni koji ne osvoje niti jednu nagradu imaju mogućnost da dobiju naknadu od lokalnih zajednica u kojima djeluju, u iznosu od 1500 KM, koliko košta jedan projekat. MKF LIDER je dodjelio nagradu za projekat Prve Gimnazije Sarajevo pod nazivom „Srce za djecu koja boluju od raka“.

MKF LIDER je u ovom projektu prepoznao humanost mladih ljudi, i želju da pokrenu akciju i organizacijom humanitarnog koncerta prikupe sredstva za liječenje djece oboljele od raka. MKF LIDER kao društveno odgovorna firma će i u budućnosti nastaviti pružati punu podršku ovakvim i sličnim projektima.

Pročitajte još članaka