Meni

“Plavo-žuti dani prijateljstva” u Visokom

Featured V5

Danas su izviđači grada Zenice obilježili 25. Novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine, akcijom „Plavo-žuti dani prijateljstva“ koja se održava po drugi put, a ima za cilj posjete nekom gradu u BiH od važnosti za njenu državnost i postojanost, kao i druženje izviđača tog grada sa izviđačima iz Zenice.

Ove godine “plavo-žuti prijatelji” su bili izviđači OI „Visoko“ iz Visokog, te su se pokazali kao pravi domaćini i vrijedni izviđači.

Nakon polaganja vijenca na spomen obilježja u centru grada izviđači su krenuli ka najzanimljivijem pohodu ovog dana, tunelima ispod poznate Piramide Sunca.

Svih 130 izviđača, koji su učestvovali u ovoj aktivnosti su posjetili tunele i saznali neke zanimljivosti oko iskopavanja istih, a mogli su da osjete i meditacijsku moć unutar njih. 

Pred kraj druženja, organizovana je zajednička čajanka i kratki odmor u režiji domaćina, te posjeta arheološkom području Mile, srednjovjekovnom krunidbenom i grobnom mjestu bosanskih vladara.

Učesnici aktivnosti iskazuju veliku zahvalnost izviđaču „Sajonari“ – Ajdinu Ahmetspahiću, koordinatoru Fondacije Bosanske Piramide Sunca , svim izviđačima OI „Visoko“ , kao i mikrokreditnoj fondaciji LIDER, koji su se potrudili da današnji dan svim učesnicima ostane dugo u pamćenju.

Pročitajte još članaka