Meni

OPREZNO SA “BABOM MARTOM”

Mart

Mart karakteriše vrlo promjenjivo vrijeme. Sunčane i relativno tople dane vrlo brzo smjenjuje kiša, a često i susnježnica i snijeg, dok tople južne vjetrove smjenjuje hladni sjeverac. Krajem marta pojavljuje se period veoma toplog vremena, a za vrijeme stabilnih razlika između minimalne i maksimalne temperature bude i po dvadesetak stepeni. Mart je jedan od suvljih, ali i jedan od najvjetrovitijih mjeseci u godini, a u drugoj polovini ponekad se bilježi i posljedni snijeg.

SJETVA  JARIH  USJEVA

Ratari u martu nastavljaju prihranjivanje ozimih usjeva azotnim đubrivima. Siju se jari usjevi – pšenica, zob, raž i ječam, ako to nije učinjeno tokom prethodnog mjeseca. Polovinom marta počinje sjetva jare grahorice, jarog stočnog graška i jare uljane repice. Sjetva jarih usjeva treba da se obavi u ovom mjesecu, a ne u sljedećem, jer se u tom slučaju osjetno smanjuju prinosi. Treba da se nabave sjemena, đubriva i sredstva za zaštitu za usjeve koji se siju u aprilu i maju. Ako ozimi usjevi nisu prihranjeni, prihranjuju se sada, u vrijeme bokorenja. Poljoprivredni stručnjaci kažu da je ovo pravo vrijeme za uzimanje uzoraka za hemijsku analizu zemljišta. Povrtlari u martu nastavljaju na otvorenom polju sjetvu ranih proljetnih usjeva: mrkve, peršuna, paštrnjaka, rotkve, rotkvica, špinata, graška, luka. Sadi se luk, ren, salata, kelj, kupus, keleraba. U zaštićenom prostoru za proizvodnju rasada za srednjeranu proizvodnju siju se kupusnjače, plavi patlidžan, krastavac, a za kasnu paprika. Siju se i celer, salata, paradajz, praziluk. Već uveliko se beru špinat, mladi crni luk i jesenja salata. Krajem marta počinje direktna sjetva cvekle i paprika.

OPREZ  U  ISHRANI

Stočari u martu moraju da budu oprezni sa ishranom stoke. U nizijskim krajevima jagnje se ovce i tom poslu treba pokloniti odgovarajuću pažnju. Ovce se često jagnje noću ili rano u zoru, pa po mogućnosti treba dežurati. Ovcama poslije jagnjenja treba dati mlak slankast napoj od mekinja i najkvalitetnije sijeno. Ovcama i drugim preživarima, treba davati stočnu so, koja se najčešće prodaje u obliku čvrstih komada u kojima su uz kuhinjsku so i drugi korisni mineralni dodaci. I u ovom mjesecu često se tele krave pa treba sa njima postupati oprezno.

U  VOĆNJAKU

Voćari i vinogradari u martu podižu matičnjake vegetativnih i generativnih podloga, rastila i zasade voćnjaka. Završava se rezidba jabučastih i koštičavih voćnih vrsta. Suzbijaju se korovi u voćnjacima i obavlja međuredna obrada oranjem. To je veoma važan posao jer vegetacija uveliko kreće i treba se pobrinuti da korov bude blagovremeno uništen, kako ne bi korisnim biljkama trošio dragocjenu hranu. Obavlja se skraćivanje okulanata u rastilu, te podmlađivanje i prekalemljavanje voćaka. Orezuju se kupine i maline i izvodi plavo prskanje breskve i kajsije. U rasadniku i voćnjacima obavlja se prihranjivanje. Posađene sadnice se prekraćuju.

U  VINOGRADU

U vinogradu se utvrđuje broj izmrzlih okaca. Kalemi se na zrelo. Obavlja se stratifikacija kalemova i sade se kalemovi vinove loze. Ogrću se mladi čokoti i uklanjaju površinske žile. Stajnjak i mineralna azotna đubriva rasturaju se po vinogradu. Vrši se rezidba vinograda na zrelo. Treba skinuti staru koru sa čokota. Obavlja se duboka obrada zemljišta u redovima i između njih. Popunjavaju se prazna mjesta u vinogradu.

OKUĆNICA I VRT

U vrtu i na okućnici sadi se ukrasno drveće i grmlje. Korovi pored puteva pršću se herbicidima. U drugoj polovini mjeseca treba okopavati ili odmotavati ruže i propisno ih orezati. Ukrasno drveće i grmlje koje nije orezano u prošlom mjesecu, što prije orezati. Svi koji sakupljaju ljekovito bilje kreću na posao. Kucnuo je njihov čas. Vrijeme je za hrastov lišaj, podbjel.
Izvor: www.poljoprivredaiselo.com

Pročitajte još članaka