Meni

Njega starih zasada voća

1 5

Ukoliko u svom voćnjaku imate stara stabla veoma je važno njegovanje, kako bi voćke bile u dobroj kondiciji i spriječili širenje štetočina i bolesti.

Na deblu i osnovnim granama stabla u starijim zasadima površinski slojevi kore pucaju, izumiru i služe za utočište mnogim štetočinama.

Na površinskom sloju stvara se mahovina, lišajevi, gljive i gnijezda gusjenica, tako da je važna mjera uklanjanje površinskog sloja kore. Takvu koru treba svake godine specijalnim strugačima, ili čeličnim četkama skidati i spaliti.

Kora se uklanja oprezno, da se ne povrijedi tkivo drveta i ne naprave rane. Očišćenu koru treba sakupiti iznijeti iz zasada i spaliti. Tako se uništavaju mnoge štetoćine i njihova jaja. Ovo se radi u jesen ili u rano proljeće.

Ako su se na starim stablima pojavile šupljine ili ukoliko je došlo do ljuštenja kore, treba ih prvo dobro očistiti, a zatim dezinfikovati te premazati kalemarskim voskom.

Često iz korijena oko debla izbijaju izdanci koji iscrpljuju voćku. Na njima se mogu pojaviti štetočine kao što su krvava vaš i lisna vaš. Zato izdanke treba otkopati i sasjeći tako da ne ostanu “patrljci”, jer bi iz njih izdanci izbijali još gušće i više.

Ako je stablo previše bujno, onda se primjenjuje uzdužno paranje kore na deblu i skeletnim granama. Paranje se sastoji u tome što vrhom voćarskog noža oprezno zasijecamo koru debla odozdo naviše, ne nanoseći povrede drvenom dijelu debla. Paranje se izvodi rano u proljeće dok ne krenu sokovi. Ukoliko postoji opasnost od zimskih mrazeva paranje se obavlja pod kosinom. Paranje ili uzdužno rovašenje kao mjera njege stabala se pokazala kao dobra za sprečavanje debljanja tkiva ispod nje.

Ukoliko ima mehaničkih povreda na deblima voćaka, njih je potrebno prvo očistiti i dezinfikovati a potom premazati kalemarskim voskom.

Izvor: Agromedia

Pročitajte još članaka