Meni

MKF LIDER U FOKUSU – PROAKTIVNIM PRISTUPOM I KVALITETNOM KOMUNIKACIJOM LIDER PREVAZILAZI KRIZU COVID-19

Mkf Lider

Jedan od najvećih izazova u Bosni i Hercegovini je razviti poslovno okruženje koje podstiće zapošljavanje u privatnom sektoru i podržava male i srednje biznise.

Stopa nezaposlenosti mladih ljudi doseže čak 40%.

LIDER I COOPEST

Mikrokreditna fondacija LIDER, CoopEST-ov partner od 2013. godine, dugogodišnja je podrška finansijskoj inkluziji mikro poduzetnika i domaćinstava sa niskim prihodima.

LIDER-ov ODGOVOR NA KRIZU

Coopest 722x1024 1

LIDER-ova najveća prednost u odgovoru na krizu sa COVID-19 je bila proaktivnost.

Ostvarena je efikasna komunikacija sa klijentima prije nego je nadležna Agencija za bankarstvo donijela preporuke za provođenje mjera moratorija i reprograma za klijente ugrožene pandemijom.

Proaktivnost je omogućila LIDER-u da djeluje brzo, blagovremeno procijeni situaciju klijenata i ranije provede mjere podrške klijentima prilagođene svakom pojedinačnom slučaju. Mjere podrške klijentima čije su poslovanje i prihodi ugroženi krizom uključivale su moratorije na plaćanje kredita u trajanju do šest mjeseci, vanredni grejs period i smanjenje kamatne stope od 25%, mogućnost plaćanja u vidu jedne ili više rata, i generalno visok nivo prilagodljivosti i fleksibilnosti u ugovornim odredbama i uslovima prema situaciji svakog pojedinačnog klijenta.

Razvoj nekih strateških projekata je odgođen zbog krize. Ali su zato neki ranije započeti projekti u post-pandemijskom kontekstu postali prioritet, prije svega razvoj besplatnih nefinansijskih online usluga u vidu platforme za male biznise i poljoprivredu, kao i pružanje besplatnih online edukacija i webinara.

Izvor:

COOPEST ACTIVITY REPORT 2020

Pročitajte još članaka