Meni

MKF LIDER realizovao akcije pošumljavanja i ozelenjavanja u Mostaru i Konjicu

Lider Posumljavanje 2

Sarajevo, 12.12.2022. godine

Posaditi drvo ima univerzalnu vrijednost i simboliku u svakoj kulturi na zemlji koju najbolje opisuje stara poslovica “onaj ko sadi drvo, voli ne samo sebe, nego i cijeli svijet”.

Tako je Mikrokreditna fondacija Lider, u sklopu obilježavanja svog jubileja 20 godina uspješnog poslovanja, odlučila provesti akciju ozelenjavanje Mostara i pošumljavanje požarišta Homolje kod Konjica.

U ekološkoj akciji koju je Lider realizirao u Mostaru na Bulevaru ispred Gradske vijećnice, u suradnji s Gradskom upravom Mostara, UNDP-om i platformom Tvoj CO2, posađeno je sto grmova vatrenog trna s ciljem ozelenjavanja i uljepšavanja grada, te smanjenja emisija CO2 i zaštite okoliša.

Mostar 1 768x1152 1

Direktor MKF LIDER, Džavid Sejfović je tom prilikom izjavio: “Lider se pokazao kao društveno odgovorna organizacija koja između ostalog pridaje veliku pažnju projektima zaštite okoliša i promoviranju energetske učinkovitosti. Ovom akcijom smo dali doprinos ljepšem i zelenijem izgledu Mostara, kao i smanjenju CO2 i njegovih štetnih učinaka po okoliš.”

Bojan Spasojević, viši stručni suradnik za zelene površine pri Gradu Mostaru je tom prilikom rekao: “Grad Mostar je aktivno sudjelovao u realizaciji ovog projekta koji će zasigurno doprinijeti ljepšem izgledu okruženja Gradske vijećnice, a gradske službe će preuzeti dalju brigu oko održavanja sadnica.”

Grad Mostar

MKF LIDER vjeruje da će se građanima Mostara dopasti novi izgled okruženja zgrade Gradske vijećnice i planira nove projekte u saradnji sa lokalnom vlasti.

Nakon eko-akcije u Mostaru, MKF Lider je realizovao i akciju pošumljavanja požarišta Homolje kod Konjica.  Akcija je provedena u saradnji sa Šumarstvom “Prenj” iz Konjica, UNDP-jem i platformom Tvoj Co2 i tom prilikom je zasađeno 500 sadnica crnog bora.

“Prošle godine smo u katastrofalnim požarima izgubili 70 hektara šume. Za obnovu će nam trebati ogroman broj sadnica, a crni bor je najpogodniji za sadnju na ovom terenu. Vjerujemo da će se sanirana požarišta obnoviti novim sadnicama, i da će druge društveno odgovorne kompanije slijediti primjer MKF LIDER i uključiti se u projekat Tvoj CO2”, kazao je Feđa Voloder, Rukovodilac službe Šumarstva “Prenj”.

Konjic 2

Mikrokreditna fondacija LIDER je od svog osnivanja posvećena odgovornom poslovanju, prvenstveno zaštiti okoliša koje je jedno od strateških opredjeljenja, te poduzima konkretne akcije u njegovoj zaštiti širom Bosne i Hercegovine. LIDER-ovi  uposlenici se aktivno uključuju u ekološke akcije potvrđujući ovim činom da svako od nas može dati svoj doprinos u borbi s klimatskim promjenama.

Pročitajte još članaka