Meni

LIDER i dalje lider

Featured V5

Magazin „BANKE U BIH”, broj 139, Septembar 2012

Mikrokreditna fondacija LIDER uspješno završava 2011. godinu, a poslovni rezultati postignuti u prvoj polovini 2012. godine su izuzetni i premašuju sva očekivanja. LIDER se u protekloj godini može pohvaliti impresivnim brojkama, najbržim rastom u sektoru, i to u kreditnim plasmanima od 33 posto, kao i u iznosu kreditnog portfolija od 34,5 posto, te najboljim kvalitetom kreditnog portfolija u sektoru. To su brojke koje potvrđuju da je LIDER iskoristio šansu te ojačao i utvrdio svoju poziciju na mikrofinansijskom tržištu Bosne i Hercegovine, gdje punih 10 godina obezbjeđuje dugoročan pristup finansijskim sredstvima poduzetnicima i stanovništvu, na području 33 općine i četiri Kantona u centralnom dijelu BiH.

LIDER je danas zrela i stabilna mikrokreditna fondacija, kojoj je brigu o finansiranju svog biznisa i domaćinstva povjerilo preko 4.500 klijenata, sa kreditnim portfolijem u iznosu od 10,7 miliona KM. LIDER je svakako ponosan na ostvarene rezultate poslovanja, koji su dio poslovne strategije sa kojom nastavlja i u ovoj godini.

Inače, LIDER je članica CHF Finansijske grupacije koja okuplja mikrofinansijske institucije koje uspješno djeluju na području deset zemalja na četiri kontinenta (www.chfinternational.org). Ono što LIDER čini drugačijim od ostalih finansijskih institucija u Bosni i Hercegovini je to što je dio uspješne porodice koja se još od ranih 1960-tih fokusira na međunarodne probleme u oblasti razvoja zajednice. Svi implementirani projekti nude odgovarajuća društvena, ekološka i ekonomska riješenja za lokalnu zajednicu kojim će se osigurati njihov budući razvoj.

Upravo tako i LIDER, na putu ostvarenja svoje vizije, institucije koja će postati generatorom ekonomskog razvoja, podrškom i inicijativama daje vlastiti doprinos lokalnoj zajednici kao temelju cjelokupnog razvoja. Brojne su akcije kojim je LIDER podržao razvoj zajednica u kojim djeluje, u svim segmentima od sporta, kulture, poduzetništva, zaštite okolice do podrške najugroženijim kategorijama stanovništva. Uz LIDER-ovu podršku naši vrijedni poduzetnici izlagali su svoje proizvode na sajmovima u Bosni i Hercegovini.

Vlastitim angažmanom i inicijativom, kroz projekte u lokalnoj zajednici, LIDER je djelovao na buđenju ekološke svijesti i želje za ljepšom životnom okolinom. LIDER je ponosan na svoje mlade sportiste, košarkaše, rukometaše, nogometaše, odbojkaše, karataše, majstore taekwandoa, raftere i sve ostale koji su uz LIDER-ovu podršku ostvarili zavidne rezultate u svojim klubovima, te državnim i međunarodnim turnirima i takmičenjima. Podrška festivalu „Zenica zove” i radionicama za djecu u sklopu nultog dana festivala, bio je LIDER-ov doprinos afirmaciji mladih u lokalnoj zajednici.

Humanitarni koncerti i donacije javnoj kuhinji, te podrška najugroženijim kategorijama stanovništva u skladu su sa LIDER-ovom misijom koju svakodnevno provodi u djelo. LIDER planira i dalje jačati prepoznatljivost fondacije kao mikrofinansijske institucije koja obezbjeđuje dugoročni pristup finansijskim i savjetodavnim uslugama poduzetnicima i stanovništvu sa niskim prihodima, kroz građenje istinskog partnerskog odnosa, s ciljem poboljšanja zaposlenosti i životnog standarda u BiH, sa posebnim akcentom na podršci razvoju lokalne zajednice u svim sferama života i rada.

  • www.bankeubih.com

Pročitajte još članaka