Meni

Korisne biljke u vašem vrtu koje potiču rast krompira

Bio 172200 1280 1 880x495 1

Grah, neven, kopriva, dragoljub samo su neke od biljnih vrsta koje pozitivno utječu na rast i razvoj ovog povrća, pridonose boljem imunitetu, većem urodu i ukusnijim gomoljima.

Združeni usjevi daju šansu biljkama da rastu i razvijaju se u zdravoj okolinisa smanjenim utjecajem štetnih kukaca i drugih organizama, a smanjuju i broj prisutnih uzročnika biljnih bolesti kao što su gljivice, bakterije i virusi. Svaka biljka djeluje na ostale u svom okruženju i upravo ta osobina da jedna drugoj mogu pomoći, sve više se primjenjuje u eko vrtovima. Usjevi mogu uzajamno utjecati na poboljšanje okusa, mirisa, prinosa, imunitet, rast, razvoj i ljepotu povrća koje uzgajamo.

  • Krompir i druge vrste

Povrtna vrsta koja vrlo pozitivno reaguje kada se uzgaja kao združeni usjev je krompir. Usjevi će bolje napredovati, dati veći urod, ukusnije gomolje i biti zaštićeniji od štetnih kukaca, drugih organizama i uzročnika oboljenja, ako se pored njega uzgajaju i biljke dobre komšije.

Hren je jedna od mogućnosti, koji kada se uzgaja pored krompira ima veliki utjecaj na njegovu otpornost prema biljnim bolestima.

Ljekovite vrste poput timijana, bosiljka, peršina, kamilice, poboljšat će okus gomolja, potaknuti rast, a privući korisne insekte. Kadulja svojim mirisom tjera štetne kukce.

  • Dobre i loše komšije među biljkama

Cvjetne vrste kao što su slatki cvijet (Alisum) i petunije privlače korisne organizme u nasad povrća. Dragoljub, korijandar odbijaju one štetne. Neven tjera nematode u zemljištu i štetnike iznad zemlje. Pored toga, štiti krompir od bolesti koje izazivaju bakterije i virusi.

Grah obogaćuje zemljište dušikom, potiče rast i razvoj povrća i odbija zlaticu.

  • Biljke koje privlače korisne i odbijaju štetne kukce

Kopriva poboljšava imunitet biljaka, a malč od koprive onemogućava kretanje krompirove zlatice i njeno skrivanje.

Rast i razvoj ove povrtne vrste također potiču kupus i kukuruz.

Špinat i zelena salata su rani usjevi i često ih vrtlari sade između redova biljaka. Zbog kratke vegetacije njihova berba će se obaviti prije nego što ova povrtna vrsta uspije zatvoriti redove.

Izvor: https://www.agroklub.com/

Pročitajte još članaka