Meni

Kako ublažiti štetu od grada

Grad6 1

Klimatske promjene zadaju nevolje poljoprivrednicima

Ako bi trebalo da se traži jedna riječ za opis vremenskih prilika u posljednjih nekoliko godina, tačnije od 2013. godine, pa do danas, to je svakako – nenormalno!

Borba protiv klimatskih promjena, tačnije vremenskih neprilika, u narednom periodu trebalo bi da bude prioritet svih prioriteta. Gradonosni oblaci sve su jači, i pojavljuju se već od marta.

Nekoliko godina unazad gradonosni oblaci, koji se formiraju u proljeće, iste su jačine kao i oblaci u julu i avgustu. Ovi ljetnji, takođe, su jači nego ranijih godina.

Radovi u voćnjaku

Grad 583x1024 1

Šta da se radi sa voćkama kada ih “razvali”grad, kao što je to bio slučaj prethodnih godina, kada je nepovratno oštetio plodove i mnoga stabla.

Na prvom mjestu potrebno je nabaviti protivgradnu mrežu. Ko ima mogućnost da je postavi, neka to učini, jer će ovakvih vremenskih nepogoda biti sve više i više.

Nemojte se previše oslanjati na protivgradnu zaštitu, jer ne može uvijek da spriječi štete, a često ne može da djeluje zbog zabrane ispaljivanja raketa od strane kontrole leta.

Osim protivgradne mreže, drugo što je potrebno da učinite jeste da u roku od 48 časova, nakon grada, stabla prskate kontaktnim fungicidima i aminokiselinama koje ublažavaju stres kod voćaka.

Problem je ako grad bude pred berbu, kao što je sad slučaj sa šljivom i kruškom, jer se ne može ispoštovati karenca primjenom kontaktnih fungicida. Sa jabukom takvih problema, uglavnom, nema.

Ako želite da primijenite nehemijska sredstva preporučujem sodu bikarbonu, dva kilograma na 1000 litara vode, uz dodatak pet litara domaćeg mlijeka. Tako ćete spriječiti truljenje plodova, ali tretman treba ponoviti tri puta u 10 dana.

Možete dodati i aminokiseline, skuplje ili jeftinije, svejedno, u dozi od tri litre na 1.000 litara vode. One će ojačati voćke i ublažiti stres od grada.

Prikupljanje plodova

Grad2 583x1024 1

Plodovi koji ostanu na stablu i počnu da trule, a ne budu prskani, izvor su zaraze i za one koji nisu pogođeni. Znam da nije lako pokupiti silne plodove koje je led oborio na zemlju, a biće i onih koji će tek da otpadnu, ali je to mjera koja je nužna sa aspekta održavanja higijene voćnjaka. Mnogima se sve smuči i neće ništa da rade nakon grada, mnogi odustaju od proizvodnje jer im je dosta svega, ali nemate mnogo izbora.

Ko odluči da nastavi mora pokupiti plodove i poprskati voće u više navrata, a nakon berbe onoga što je ostalo, poželjno je da obavi prihranu kako bi se koliko toliko voćka snabdjela neophodnim elementima za zimsko mirovanje.

Ako je pred samu berbu bio grad plodovi se mogu iskoristiti za rakiju. Ako je padao malo ranije, već nakon dva do tri dana iz opalih plodova počinje se osjećati miris alkohola.

U jesen se, obavezno, mora obaviti tretman bakarnim preparatima, a preporučujem i da se obavi krečenje cijelog stabla (može atomizerom) da bi se što bolje dezinfikovale rane i spriječilo propadanje stabala.

Autor: Bojan Kecman, dipl. ing. poljoprivrede

Izvor: http://cerd.ba/agro-planeta/

Pročitajte još članaka