Meni

Kako odrediti i poboljšati pH vrijednost zemljišta

1 10

U nekoliko jednostavnih koraka, kod kuće, odredite pH vrijednost zemljišta i popravite ona kisela.

Bogata berba ili žetva počinju s prvim korakom – kvalitetnim zemljištem. Da biste to postigli, ne treba vam mnogo novca, niti vremena. Zemljište je mješavina zraka, vode, mineralnih čestica i mrtvih organskih tvari, pa od ove strukture ovisi šta ćete dobiti za rezultat. Prije nego što krenete u akciju poboljšavanja kvaliteta zemljišta, upoznajte se s njim – šta mu nedostaje, a čega ima previše. Analizu možete obaviti u saradnji s poljoprivrednim stručnim službama i nadležnim laboratorijima, ali i u nekoliko jednostavnih koraka – kod kuće.

Odredite pH vrijednost zemljišta

Sastav pijeska, gline, mulja i organskih tvari u tlu određuje i njegovu kiselost (pH razinu), a na osnovu ove informacije znat ćete koji bitni minerali okružuju korijen usjeva.

Da biste odredili pH vrijednost, potrebno je pratiti sljedeće korake:

  • napunite jednu šoljicu zemljom i podijelite na pola u još jednu šoljicu.
  • Sipajte  ½ šoljice destiliranog bijelog octa u jednu šoljicu – ako se smjesa pjeni, zemljište ima visok alkalni sadržaj i pH je iznad 7 do 8.
  • Ako se ne pjeni, sipajte destiliranu vodu u drugu posudu sa zemljištem, toliko da se napravi blato. Odvojite dvije kašikice blata i pomiješajte sa ½ šoljice sode bikarbone. Ako se sada pojavi pjena, zemljište ima pH vrijednost od 5 do 6.
  • Ukoliko i dalje nema reakcije, vjerojatno se radi o izuzetno kvalitetnom zemljištu, sa stabilnih pH 7.

Kako promijeniti pH kiselih zemljišta?

Ako je vaše zemljište kiselo, morate uzgajati samo biljke koje uspijevaju na ovakvom tlu ili poduzeti korake kako bi se ovo promijenilo. Potrebno je dodati u sloj zemljišta organske tvari, kao što su tresetna mahovina, malč od hrastovog lišća, kompost, iglice bora. Cilj je da se postigne pH od 6.5 do 6.8, ali taj posao može trajati i dvije sezone.

Zemljišta koja imaju pH ispod 6.5 najčešće su vrlo kisela za većinu biljaka. U takvoj situaciji je potrebno koristiti vapno, koje će osigurati dovoljno mangana. Vapno je potrebno dodati nakon žetve ili berbe, kao priprema za sljedeću sezonu, jer mu je potrebno vrijeme da djeluje. Još brže će djelovati pepeo, koji će osigurati i kalij.

Povećanje pH vrijednosti

  • pjeskovita tla: primijenite oko 2 kilograma vapna na 100 metara kvadratnih
  • glina: primijenite oko 4,5 kilograma vapna na 100 metara kvadratnih
  • ilovača: primijenite oko 4 kilograma vapna na 100 metara kvadratnih

Smanjenje pH vrijednosti

  • pjeskovita tla: dodajte oko pola kilograma sumpora na 100 metara kvadratnih
  • glina: dodajte do kilograma sumpora na 100 metara kvadratnih
  • ilovača: dodajte oko 700 grama sumpora na 100 metara kvadratnih

Izvor: Homestead survival site

Pročitajte još članaka