Meni

Izdvojena pitanja i odgovori iz naše rubrike pitajte agronoma, sekcija povrtlarstvo i vinogradarstvo!

5cd67ca9cc6002.44747126 3.proba

Skoro smo dobili zanimljiva pitanja na koja odgovara naš saradnik i agronom Bekir Dolić Bacc.Agr:

✅ Da li se bumbari mogu koristiti kao oprašivači u plastenicima?
✅ Kako zaštiti stolno grožđe od pepelnice?
✅ Kako suzbiti lukovu mušicu i spriječiti truljenje crvenog luka?
✅ Koje je najisplativije ljekovite bilje za uzgoj?

  • Da li se bumbari mogu koristiti kao oprašivači u plastenicima?
Unnamed

Bumbari svakako mogu dobro doći kao oprašivači. Jedan od glavnih razloga za niske prinose kod biljnih vrsta jeste nedovoljno oprašivanje biljaka. Kod povrća je to jako izražen problem. temperature, kiša, manjak pčela, samo su neki od razloga nedovoljnog oprašivanja. Za veće površine, naročito voćnjake, u sadašnjim uslovima i kad sagledamo sve troškove proizvodnje, bumbari nisu isplativi jer previše koštaju. Naravno, ko ima novca, može sebi to da priušti, a u povrtlarstvu, dovoljna je površina od 0.2 hektara plastenika ili staklenika, da bi se osjetili efekti njihovog oprašivanja.

Razvijene države koriste bubmbare kao oprašivače u poljoprivrednoj proizvodnji a jedna od tih država je i Izrael. Sada ću Vam navesti iskustva kolege Bojana Kecmana koji je imao priliku da vidi kako to funkcioniše u Izraelu:

„Bumbari su pogodni za oprašivanje i u plastenicima i u otvorenom polju, ne smetaju im kiša, oblaci, hladnije vrijeme, vrućina. Opraše nekoliko desetina puta više cvjetova nego pčela. Počinju da lete već na temperaturi od pet stepeni iznad nule, a mogu da podnesu i visoke temperature od 30°C i više. Jedan bumbar opraši dva do tri puta više cvjetova od pčele. Košnice se postavljaju na ili do jednog metra iznad zemlje.

Prema podacima izraelskih farmera bumbari im povećavaju prinos za 25 %. Svi plastenici u Izraelu, južno i zapadno od Mrtvog mora, za oprašivanje koriste bumbare. Interesantno je i to da su izraelski farmeri, nakon uvođenja bumbara, smanjili upotrebu hemijskih tretmana protiv insekata i bolesti u plastenicima i staklenicima.“

Nažalost, u Bosni i Hercegovini, za sad ne postoji firma koja se bavi uvozom košnica bumbara iz država koji na naprednijem nivou bave se poljoprivrednom proizvodnjom i koriste bumbare kao oprašivače. U tom slučaju, ne mogu Vam reći gdje ih možete nabaviti ali se nadam uskoro da ćemo imati jednu takvu firmu u našoj državi koja će to moći ponuditi u svom asortimanu.

  • Kako zaštiti stolno grožđe od pepelnice?
Kuca Pepelnica

Jako razumijem problem u kojem se nalazite. Moj savjet Vam je da upotrijebite neki fungicid na bazi aktivne materije “krezoksim-metil”. Ima kratku karencu i idealan je u fazi zatvaranja grozdova i dozrijevanja.  Pazite na prevenciju protiv pepelnice, a to je svakako svrsishodna i pravilna zimska rezidba i obavezna zelena rezidba u kojoj trebate obratiti pažnju na zahvate kako bi što više prorijedili krošnju.

Područja koja su sklona pojavi magle i jake rose pogoduju pojavi štetnika koji prouzrokuje pepelnicu na biljakama grožđa.

  • Kako suzbiti lukovu mušicu i spriječiti truljenje crvenog luka?
0014338e28e9341b012d

Kod proizvodnje luka, poštujte plodored, tj. zamijenite mjesto uzgoja luka u vrtu svake godine. Najbolje bi bilo da birate ocjedita tla gdje se manje zadržava vlage u zemljištu što će smanjiti mogućnost pojave truleži luka. Ako se ipak ne spriječi pojava truleži, koristitie fungicid “Teldor” ili “Switch”.

Lukova mušica se pojavljuje i pored prevetnivnih tretmana tako je potrebno posegnuti za hemijskim mjerama zaštite a u tom slučaju koristite insekticid “Calypso” (Bayer).

  • Koje je najisplativije ljekovite bilje za uzgoj?
Unnamed 1

Ovo je jedno od kvalitetnijih pitanja koje smo do sad imali a jako je korisno za naše čitaoce i korisnike naših usluga. Korisno je za zadravlje ljudi, a usput se može i napraviti dobra poslovna priča jer većina ljekovitog bilja je komercijalno interesantna.

Kod sakupljanja ljekovitog bilja potrebno je voditi računa o nekoliko stvari: potrebna nam je adekvatna oprema za sakupljanje bilja, sakupljač mora dobro poznavati biljne vrste kako se ne bi otrovao pripremajući određene rastvore od bilja, potrebno je odraditi adekvatno čišćenje ljekovitog bilja, moramo imati pogodan prostor za sušenje a najbitnije je pravilno pakovanje i skladištenje osušenog materijal jer u ovim fazama pripreme možemo izgubiti u biljnom materijalu željene ljekovite sastojke ili čak štaviše, može nam taj materijal proizvesti nepoželjna ili toksična hemijska jedinjenja.

Pored svega navedenog, bitno je poznavati koje ljekovito bilje se javlja u našem području te posjedovati kalendar skupljanja ljekovitog bilja. Određeno ljekovito bilje poput bijele imele (Visca alba), u većini mjeseci sadrži toksična hemijska jedinjenja dok samo u dva mjeseca u toku godine njen list se može koristiti u ljekovite svrhe (hipertenzija, srčane bolesti…).

Važnije vrste ljekovitog bilja koje bi se mogle gajiti u klimatskim uvjetima Bosne i Hercegovine su: aptovina, bokvica, bejrutan, breza, čemerika, brđanka, glog, bunika, gavez, gladišika, čičak, iva, ivanjsko cvijeće, imela, kantarion, kleka crna, žara, kunica, mrazovac, ljubičica, maslačak, pelin, sljez, smilje, zova, kamilica, nana, neven, kadulja itd.

U našim uvjetima plantažirani su (komercijalno uzgajani) najčešće sljedeće od navedenih: smilje, kamilica, nana, neven, žara, breza, ljubičica, pelin, kadulja itd.

Što se tiče Vašeg pitanja, ono je kompleksno, ali vrlo lako možemo Vam dati odgovore. Savjetujemo da nam u sljedećem pitanju navedene područje iz kojeg dolazite, nadmorsku visinu, i kojim površinom raspolažete. Eventualno, i analiza zemljišta bi bila poželjna gdje bi Vas mi, nakon dostavljenih informacija, uputili koja bi kultura za Vas bila najoptimalnija i najisplativija za uzgoj, shodno mjestu gdje živite i ostalim faktorima i mogućnostima.

Pročitajte još članaka