Meni

GGF i LIDER zajednički promoviraju energetsku efikasnost i smanjenje emisije CO2 u BiH

1 2 (2)
  • 1 milion Eura plasiran u kreditima domaćinstvima i farmerima za projekte energetske efikansnosti i nabavku sitne opreme za generisanje obnovljive energije
  • Projekti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije finansirani navedenim kreditima bi trebali rezultirati uštedom energije od cca. 7,050 MWH i smanjenjem emisije CO2 u atmosferu od cca. 2,200 metričkih tona, sve na godišnjem nivou

Luksemburg i Sarajevo, 27. februar, 2019 – The Green for Growth Fund (GGF), razvojni investicijski fond kojim upravlja Finance in Motion, udružio se sa Mikrokreditnom fondacijom LIDER s ciljem promoviranja energetske efikasnosti i upotrebe sitne opreme za generisanje obnovljive energije u domaćinstvima i poljoprivrednim gazdinstvima u Bosni i Hercegovini putem kreditne linije u iznosu od 1 miliona Eura. Kreditna linija, uz dodatne mjere jačanja internih kapaciteta, ima za cilj povećanje LIDER-ovog “zelenog” portfolija, istovremeno razvijajući novu finansijsku uslugu za projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.
LIDER ima značajan portfolio na polju poboljšanja uslova stanovanja, poljoprivrede i mikro biznisa, što predstavlja veliki potencijal za promociju energetske efikasnosti, posebno u oblasti gradnje i poljoprivredne mehanizacije. Besplatne nefinansijske usluge koje LIDER nudi svojim klijentima su također vrijedan kanal za informisanje i jačanje svjesnosti javnosti o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije.

“Jako nam je drago što se LIDER pridružio naporima promoviranja energetske efikasnosti i “zelene” energije među mikro biznisima i domaćinstvima u Bosni i Hercegovini,” rekao je Predsjedavajući GGF-a gospodin Olaf Zymelka. “Mi u GGF-u vjerujemo da benefiti obnovljive energije i efiksanog korištenja energetskih izvora treba da se ostvare i osjete kod krajnjih korisnika, jedino tako možemo doprinijeti pravoj transformaciji na polju generisanja i navika potrošnje energije na regionalnom nivou. Ubijeđen sam da je i ovo partnerstvo još jedan korak u tom smjeru.”
Lloyd Stevens, Direktor u Finance in Motion, dodao je: “Rast LIDER-ovog portfolija i geografsko širenje će omogućiti GGF-u da proširi plasmane kredita za energetsku efikasnost i obnovljivu energiju dalje sa urbanog tržišta na ruralne zajednice.”
Generalni direktor MKF LIDER, Džavid Sejfović kaže: “Ovaj projekat će ojačati naše kapacitete kako bi na kvalitetan način pomogli našim klijentima da implementiraju mjere energetske efikasnosti u svojim objektima čime će direktno i u velikoj mjeri smanjiti troškove električne energije i istovremeno čuvati svoju okolinu. Verujemo da je ovo tek početak naše uspješne saradnje sa GGF-om, jer očekujemo da će se generalna svijest o važnosti energetske efikasnosti u našoj zemlji vremenom poboljšati, a time i javiti sve veći interes za implementacijom ove vrste projekata kako u domaćinstvima tako i u poslovnim subjektima.

O GGF-u
The Green for Growth Fund (GGF) investira u projekte dizajnirane s ciljem smanjenja korištenja energije i emisije CO2 u atmosferu, te poboljšanjanja efikasnosti izvora na 19 tržišta širom Jugoistočne Evrope, Kavkaza, Ukrajine, Moldavije, Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi. Fond obezbjeđuje sredstva lokalnim partnerima koji kreditiraju kompanije i domaćinstva, ili direktno investira u projekte obnovljivih izvora energije. Tehnička pomoć GGF-a maksimizira efekte investicije kroz podršku jačanju kapaciteta lokalnih finansijskih institucija i partnera.
GGF fond kojim upravlja Finance in Motion je formiran kao javno-privatno partnerstvo u decembru 2009 od strane KfW Development Bank i Evropske investicijske banke, uz finansijsku podršku Evropske komisije, Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke, Evropske banke za obnovu i razvoj, i Austrian development bank OeEB. Rastuća investicijska baza Fonda okuplja donatorske agencije, međunarodne finansijske institucije i privatne investitore, uključujući i International Finance Corporation, Holandsku razvojnu banku – FMO, German ethical bank – GLS, Švedsku crkvu i ASN Bank. MACS Management & Consulting Services GmbH, Frankfurt ima ulogu tehničkog savjetnika.
Za više informacija pogledajte www.ggf.lu i pratite nas na Twitteru @GreenGrowthFund

O LIDER-u
LIDER je Mikrokreditna Fondacija koja od 2002. godine obezbjeđuje dugoročan pristup finansiranju poduzetnicima i stanovništvu na području 40 općina u 5 Kantona (ZDK, Sarajevski Kanton, SBK, Tuzlanski i Hercegovačko-Neretvanski Kanton) putem mreže koja se sastoji od 8 poslovnica i 14 terenskih ureda.

MKF LIDER, kao društveno-odgovorna organizacija, podrškom poduzetnicima, poljoprivrednicima i stanovništvu, ima za cilj podržati razvoj lokalne zajednice u svim segmentima, zapošljavanje kroz jačanje poduzetništva, te utjecati na poboljšanje životnog standarda porodica s niskim primanjima. Pored finansijske podrške, za sve LIDER-ove klijente obezbjeđene su besplatne usluge za razvoj biznisa u vidu promocije, poslovnog savjetovanja, edukacije i uvezivanja, a sve u skladu sa njihovim potrebama. Dugogodišnje iskustvo u finansiranju biznisa, poljoprivrede i stambenih projekata, brižljivo kreirane finansijske i nefinansijske usluge, i stručno osoblje na raspolaganju su svim klijentima koji svoju budućnost prije svega vide u vlastitoj poslovnoj aktivnosti i samozapošljavanju. LIDER je za nepunih sedamnaest godina svog postojanja, na području 5 Kantona Federacije BiH, plasirao preko 46.000 kredita u iznosu od 130 miliona KM, od toga poduzetnicima i poljoprivrednicima kredite u vrijednosti preko 65 miliona KM, i više od 11.100 kredita za stambene potrebe u iznosu od skoro 40 miliona KM.

Pročitajte još članaka