Meni

MKF Lider podržao održavanje Ekonomske olimpijade 

Lider Olimp

Sarajevo, 24.03.2022. 

U Sarajevu je ovih dana počela priprema za održavanje Ekonomske olimpijade u organizaciji Liberalnog foruma i Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology – SSST. Mikrokreditna fondacija LIDER finansijski je podržala ovogodišnju olimpijadu, te tako još jednom pokazala koliko je ulaganje u mlade ljude i potencijale bh. društva u samom vrhu poslovnih prioriteta za ovu fondaciju.  

“Ekonomska olimpijada je međunarodno takmičenje iz ekonomije namijenjeno učenicima srednjih škola u dobi od 14 do 20 godina. Prošle godine je na Ekonomskoj olimpijadi učestvovalo više od 1000 srednjoškolaca iz cijele Bosne i Hercegovine. Ovakav događaj odličan je način da se potencijali u mladim ljudima probude, ohrabre i nagrade. Mikrokreditna fondacija LIDER rado podržava ovakve projekte.” kazala je Selma Muhić iz Mikrokreditne fondacije LIDER.  

Ovaj događaj je međunarodnog karaktera i okuplja takmičare iz oblasti ekonomije, a namijenjen je mladima u dobi od 14 do 20 godina. Priprema za prvi – opći krug takmičenja trajat će od 10.03. do 08.04., nakon čega je planirano pristupanje samom takmičenju. Inače, takmičenje ima tri kruga: državni, regionalni i završni.  

Pored pobjednika, ove godine bit će dodijeljena i priznanja za najbolje plasirane škole na “Ekonomskoj olimpijadi”.  Pet najboljih učenika predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnoj Ekonomskoj olimpijadi koja će biti održana u septembru u Pragu.  

 “Ekonomska olimpijada već drugu godinu okupit će mlade ljude iz cijele Bosne i Hercegovine i podržati potencijal, znanje i perspektivnu budućnost Bosne i Hercegovine. Mnogo mladih ljudi pokazalo je interesovanje, ali i znanje o ekonomiji i tržištu. Upravo kroz podržavanje i jačanje slobodne tržišne ekonomije, pomažemo i podstičemo prosperitet i bolju budućnost za mlade ljude bh. društva, a takmičenje poput Ekonomske olimpijade je jedna od najboljih prilika za to”, kazala je  Aida Muhović iz Liberalnog foruma.   

Za pobjednika takmičenja SSST osigurava četvorogodišnju stipendiju u iznosu od 40.000 KM. 

Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije. 

MKF LIDER već 20 godina obezbjeđuje dugoročan pristup finansijskim sredstvima i besplatnim nefinansijskim uslugama poduzetnicima i stanovništvu na teritoriju Federacije BiH. Ove godine podržala je Ekonomsku olimpijadu kroz finansijsku podršku i prepoznala značaj ovog izuzetno važnog i perspektivnog projekta. 

MKF LIDER

Pročitajte još članaka