Meni

AMFI sudjeluje u jačanju ekonomskih veza između Italije i BiH

Džavid Sejfović, direktor MKF LIDER i potpredsjednik AMFI-ja

Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI imalo je veliku čast da kao jedan od predstavnika realnog sektora prisustvuje potpisivanju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Italije o ekonomskoj saradnji a koji je upriličen tokom foruma Ekonomski dijalog: Italija – BiH u okviru posjete zamjenika premijerke i Ministra vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonija Tajanija našoj zemlji. 

Mikrokreditni sektor u BiH već nekoliko godina ostvaruje izvanrednu poslovnu saradnju s Bancą Eticom iz Padove, jednom od najpoznatijih etičkih banaka u Europi i svijetu. Potpisani Sporazum o ekonomskoj saradnji između BiH i Italije otvara nove prilike ne samo za mikrokreditne organizacije već i za sve druge privatne kompanije iz BiH kako bi uspostavile kvalitetne poslovne odnose s talijanskim kompanijama. 

Mikrokreditna fondacija LIDER, aktivna članica AMFI-ja, ističe se kao važan sudionik u ovom procesu. Kao fondacija s dugogodišnjim iskustvom u podršci poduzetništvu i ekonomskom razvoju u BiH, LIDER ima značajnu ulogu u jačanju veza između mikropoduzetnika i internacionalnih partnera. 

Džavid Sejfović, direktor MKF LIDER i potpredsjednik AMFI-ja je istakao da je ovaj sporazum izvanredna prilika za mikrokreditni sektor da proširi svoje aktivnosti i podrži razvoj lokalnih poduzetnika. „U saradnji s AMFI-jem i ostalim članicama, LIDER će nastaviti pružati kvalitetne finansijske usluge i mentorstvo kako bismo podržali održivi razvoj ekonomije u BiH”, kazao je Sejfović. 

Image

Udruženje AMFI i njegove članice pripremaju se za sudjelovanje u projektu SAFE (Sustainable Access to Finance for Entrepreneurship) u partnerstvu s Bancą Eticom i Razvojnom bankom Republike Italije – CDP Cassa Depositi e Prestiti. Cilj ovog značajnog projekta je jačanje finansijske inkluzije u regiji Balkana olakšavanjem pristupa finansijskim uslugama za lokalna mikro preduzeća, s posebnim fokusom na socijalna preduzeća.  

Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima i bogatom iskustvu u području finansijske inkluzije, mikrokreditne organizacije iz BiH i Udruženje AMFI prepoznati su kao idealni partneri u BiH za ovaj projekat od iznimne važnosti za sve male kompanije koje čine temelj ekonomije naše zemlje.

MKF LIDER

Pročitajte još članaka