Menu

Gljive shiitake, nova šansa za biznis

1006

Svrstava se u ljekovite jestive gljive, potječe s Azijskog kontinenta gdje prirodno raste u šumama.

Na istoku se vjekovima upotrebljava za ishranu, ali i kao lijek, a u skorije vrijeme shiitake gljiva sve je popularnija i u državama Zapada. Ima velike nutritivne i medicinske vrijednosti.

Gljiva shiitake sadrži dosta minerala, amino kiseline i biljna vlakna.

Smanjuje holesterol u krvi, povećava otpornost na viruse, a njen ekstrakt ima anitikancerogeno djelovanje.

Gljiva se može uzgajati na drvenim oblicama različitih šumskih vrsta (hrastu, bukvi, brezi, pitomom kestenu i topoli).

Ipak proizvodnja u namjenskim objektima, izuzetno je profitabilna i može poslužiti kao model samozapošljavanja.

Proizvodnja je zahtjevna, i traži dosta truda,volje i želje.

Sam proces proizvodnje gljive shiitake odvija se u nekoliko etapa i to priprema piljevine – supstrata, sterilizacija i cijepljenje vreća micelijem, proces prorastanja te “šokiranje” i berba gljiva.

Proces prorastanja supstrata ima tri faze (fazu inkubacije, sazrijevanja i plodonošenja).

Svaka od navedenih faza zahtijeva određene uvjete odnosno različite stupnjeve temperature u prostoriji, vlažnosti i svjetlo, a u slučaju da se ne ispoštuje jedan od navedenih uvjeta izostat će i urod.

Posebna pažnja se obraća na sami proces sterilizacije supstrata jer u protivnom dolazi do “zaraze” zelenom plijesni i propadanja vreća.

Pri cijepljenju se koristi zaštitna odjeća (mantil, rukavice, maska) jer je to najosjetljiviji dio proizvodnje i zahtijeva poštivanje određenih pravila o sterilizaciji.

Sve prostorije se redovito moraju čistiti da bi se spriječio prodor nametnika, a cjelokupni proces od sadnje pa do ubiranja ploda traje oko tri mjeseca.

Gljiive se plasiraju u sušenom i svježem stanju.

Moguće je i kapsuliranje aktivnih supstanci gljive shiitake i njen plasman u takvom obliku s akcentom na njenim ljekovitim svojstvima.

Šansu za progres u oblasti sakupljanja i proizvodnje gljiva, kao modela samozapošljavanja prepoznalo je Udruženje građana “Nešto više” iz Mostara serijom predavanja o sakupljanju, proizvodnji i preradi gljiva u okviru projekta, Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini i uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Some more of our articles