Menu

Četvrti Evropski dan mikrofinansija

European Microfinance Day Emd Featured Image

Mikrofinansijski sektor je u 2017. godini dostigao portfolio mikrokredita u iznosu od 3.2 milijarde Eura, i opslužuje skoro million klijenata

20.10. evropski mikrofinansijski sector proslavlja 4. Evropski dan mikrofinansija, na inicijativu Evropske Mikrofinansijske Mreže (EMN) i Mikrofinansijskog Centra (MFC). Oko 20 članica obje mreže koje dolaze iz 11 evropskih država (Belgija, Bosna i Hercegovina, Francuska, Grčka, Italija, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Holandija, Rumunija, Srbija) obilježavaju ovaj dan kroz 25 lokalnih aktivnosti tokom mjeseca oktobra, uključujući okrugle stolove, sastanke, javne kampanje, seminare itd. Sve ove aktivnosti provode se s ciljem informisanja javnosti, državnih institucija i medija o pozitivnom utjecaju mikrofinansijskog sektora na finansijsku i društvenu inkluziju evropskih građana.

Drugim riječima, kako je već potvrđeno brojnim studijama o efektima mikrofinansijskog sektora, pristup mikrokreditu, finansijskim uslugama, za one koji su isključeni iz tradicionalnog bankarstva, kombinovano sa nefinansijskim uslugama, kao što je mentoring, savjetovanje, usluge za razvoj biznisa, edukacija, imaju višestruke pozitivne efekte na situaciju klijenata, i društva u cjelosti.

Prema zajedničkoj EMN-MFC publikaciji “Mikrofinansije u Evropi: Izvještaj o istraživanju 2016-2017”, 68% mikrofinansijskih institucija nudi nefinansijske usluge kao dodatnu vrijednost kreditnim proizvodima. U 2017. godini, čak 443,825 klijenata koristilo je podršku u vidu nefinansijskih usluga.

Some more of our articles