Menu

Ilma Hodžić pobjednica Ekonomske olimpijade 2022

Ekonomska Olimpijada

Ilma Hodžić pobjednica Ekonomske olimpijade 2022, Druga Gimnazija Sarajevo ekipno pobjednik Ekonomske olimpijade.

U subotu, 27.8.2022. godine održano je bh. finale druge po redu Ekonomske olimpijade, u prostorijama univerziteta Sarajevo School of Science and Technology – SSST, partneru udruženju Liberalni forum – Pokret za slobodno društvo u organizaciji takmičenja na kojem je učešće uzelo 445 učenika, 48 škola širom BiH se prijavilo za učešće na takmičenju.

Ilma Hodžić, učenica Srednjoškolskog centra Vogošća, osvojila je 1. mjesto sa ukupno 55 bodova i nagradu pune stipendije u iznosu od 40.000 KM koju joj je dodijelio univerzitet “Sarajevo School of Sceince and Technology”. Drugo mjesto zauzeo je Roko Rosić, učenik Druge Gimnazije Sarajevo sa 32 osvojena boda, a 3. mjesto pripalo je učeniku Srednje ekonomske škole Sarajevo, Harisu Ibrišagiću koji je osvojio 22 boda.

Olimpijada Ekonomska

Stručni žiri koji je ocijenjivao ovogodišnje finaliste, činili su Džavid Sejfović – izvršni direktor Mikrokreditne fondacije LIDER, ujedno i prijatelj projekta EO 2022, Ajla Šljivo ispred BBI Banke društveno odgovorne kompanije koja posebnu pažnju posvećuje mladim ljudima u BiH i projektima koji rade na unapređenju mladih kao što je Ekonomska olmpijada i Prof dr. Tahir Mahumtefendić profesor na univerzitetu SSST i Gimnazija SSST.

Pet najbolje plasiranih takmičara su: Ilma Hodžić, Roko Rosić, Haris Ibrišagić, Nikola Obradović i Ardan Bečić. Pet takmičara će predstavljati BiH na međunarodnom finalnom takmičenju u Budimpešti u periodu od 6. do 9. Septembra. BiH takmičari će odmjeriti znanje sa vršnjacima iz Češke, Slovačke, Mađarske, Poljske, Grčke, Kine i Vijetnama.

Nagrada za poseban doprinos pripala je prof Emiru Ustavdiću, Srednja ekonomska škola Sarajevo, za poseban doprinos takmičenju. Nagrada je putovanje sa top finalistima u Budimpeštu, koju mu je dodijelio “Liberalni forum – Pokret za slobodno društvo”.

U poretku škola, Druga Gimnazija Sarajevo je osvojila prvo mjesto sa 101 bodom. Drugo mjesto zauzela je Srednja ekonomska škola Sarajevo, a na trećem mjestu nalazi se Srednjoškolski centar Vogošća. Na četvrtom mjestu nalazi se JU Mješovita srednja škola “Kalesija”, peto mjesto pripalo je Mješovitoj srednjoj elektrotehničkoj školi Tuzla, šesto mjesto JU Srednja škola Stolac, na sedmom mjestu nalazi se Srednja škola “Ivan Goran Kovačić” Kiseljak, a osmo mjesto zauzela je Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića Čitluk.

Ekonomska Olimpijada Web

Some more of our articles