Život boje maline

Život boje maline

Behlil Aiša, mlada majka i samouposlenica, ima 25 godina, živi u mjestu  Pobrđe, Milodraž na području Kiseljaka. U domaćinstvu živi sa suprugom i jednim djetetom.

U nedostatku posla, Aiša je odlučila da se «vrati poljoprivredi».

Biznis je započela kupovinom jedne krave, što je bio preduslov za proizvodnju i prodaju sira i mlijeka, gdje je Aiša ostvarila svoje prve prihode od poljoprivrede.

Slijedeći Aišin poduhvat je proširinje biznis zasadom 1 dunuma malina sorte Vilamet.

Da se uzgoj malina isplati, govori i činjenica da već u drugoj godini, od 1 dunuma zasađenih malina Aiša očekuje zaradu od 3.000 KM.

Prihod u godinama koje slijede će biti i veći. Pored malina Aiša je zasadila i aroniju, koja je u zadnje vrijeme sve polpularnija u našim krajevima.

I dok veliki broj mladih razmišlja o odlasku iz Bosne i Hercegovine, Aiša marljivo i pošteno radi, i ide korak dalje, proširuje malinjak.

Kredit koji je podigla u LIDER-u 2015.godine iskoristila je za uvođenje nove sorte maline, Polke.

Otkup je zagarantovan, a  neto zarada zavisi od otkupnih cijena i sorti.

Vremenske prilike su ove godine bile i više nego povoljne, pa je i urod bio bogat.Aišini planovi su veliki, u toku ove godine planira da podigne još jedan kredit za izgradnju kuće, kao i da nastavi sa proširenjem malinjaka.

Rezultati koji se mogu postići ovom proizvodnjom su i više nego zadovoljavajući, za sve one koji ozbiljno pristupe malinarstvu.

MKF LIDER mladoj, vrijednoj i hrabroj Aiši od srca želi puno bogatog uroda, dobre vremenske uslove kao i ostvarenje svih životnih i poslovnih ambicija.