Pjanić Enes

Pjanić Enes, već duži niz godina bavi se organskom proizvodnjom i preradom voća. Živi u Zenici, mjesto Gornja Zenica, gdje uzgaja oko tridesetak autohtonih sorti voća, posjeduje oko 2 duluma zasađena malinom, kao i dvije košnice pčela, koje su potrebne za oprašivanje voćki. Pored toga proizvodi sve vrste pekmeza, marmelada, džemova, sušenog voća, koje plasira na zeničkoj pijaci i na sajmovima širom BiH.

Njegovi proizvodi su nadaleko poznati i traženi zbog kvalitete i organskog načina uzgoja. Pjanić Enes je jedan od osnivača Sajma organske proizvodnje pod nazivom Zenica Open’s i među prvim koji je počeo sa uzgojem malina na području Gornje Zenice. Također bitno je pomenuti da već desetu godinu obnaša dužnost predsjednika mjesne zajednice, aktivista je i veliki ljubitelj prirode. Pjanić Enes je veoma ekološki osvješten, svojim trudom i zalaganjem i samim zasadima i brigom o prirodi pokušava poboljšati kvalitetu zraka i smanjiti emisije zagađenja i prašine na području Zenice.

Pjanić Enes tvrdi kako kad bi svako zasadio po jedno drvo, sam zrak u atmosferi bio mnogo kvalitetniji, a samim tim poboljšala bi se kvaliteta života. Pored toga radio je i sa terapijskom zajednicom Trnovci kod Kaknja, gdje je pokušao pomoći i prenijeti svoje znanje i vještine korisnicima terapijske zajednice, koji pokušavaju da se izvuku iz pakla droge.

Sa LIDER-om sarađuje od davne 2011. godine i prvi mikrokredit je uložen u proširenje voćnjaka. Nakon toga sva sredstva su uložena za kupovinu zasada malina, kupovina dijelova za traktor kao i za proširenje i kupovinu autohtonih voćki. Planovi za budućnost su veliki, nastaviti sa proizvodnjom i preradom voćki, očuvanje prirode i okoline kao i očuvanje autohtonih sorti voćki. Za MKF LIDER ima samo riječi hvale, smatra da je LIDER partner koji je ekološki osvješten, organizacija koja je društveno odgovorna i koja se brine za članove lokalne zajednice, a za osoblje da je ljubazno i susretljivo.