Amela Jaramaz iz Doboja član LIDER-ove porodice

Amela Jaramaz iz Doboja član LIDER-ove porodice

Član LIDER-ove porodice Amela Jaramaz suvlasnica i članica Udruženja kreativnih građana Doboja „La Dolce Vita“

Amela Jaramaz iz Doboja član LIDER-ove porodicePriča o  članu LIDER-ove porodice, o gospođi Ameli Jaramaz i njenoj kolegici Ljiljani Stanišić, je divna i motivacijska priča o borbi za očuvanje kulturnog duha u gradu Doboju. Davne 2015. godine, odmah nakon poplava, potresene prizorima koje je poplava ostavila iza sebe, kao i manjku kulturnih dešavanja u Doboju, umjetnice Amela i Ljiljana odvažile su se i svoju ideju  sprovele u djelo, a ideja je bila da nakon trideset godina ponovo osnuju kreativnu radionicu i prvu privatnu galeriju kao i da sve umjetnike u gradu Doboju okupe na jednom mjestu, i da svojim kistovima, bojama, krojenjem, šivenjem i maštom, realnost i svakodnevnicu učine ljepšim.

Amela Jaramaz iz Doboja član LIDER-ove porodiceUdruženje kreativnih građana Doboja „La Dolce Vita“, osnovan je odmah nakon poplava, tačnije 2015. godine, i danas broji oko skoro 70 članova. Ideja suvlasnica, Ljilje Stanišić i Anele Jaramaz,  rodila se nakon poplava sa željom da osnuju kreativnu radionicu za sve uzraste i za sve one koji se bave bilo kakvim kreativnim radom i samim tim omoguće malim i velikim kreativcima prostor gdje bi i prodavali svoje umjetnine i kako bi dokazale da kulturni duh i osjećaj za lijepim još uvijek postoji u Doboju. Iznajmile su dva devastirana prostora u ulici Celjska 12 u Doboju. Sami su uređivali prostor, a na maloj površini izložena su djela velikih slikara, ali i komode koje su sami restaurirali, unikatna ogledala i svijećnjaci.

Amela Jaramaz iz Doboja član LIDER-ove porodiceOd jednog neuređenog prostora iz temelja su opremili i napravili  kafić za članove Udruženja i njihove goste, a drugi prostor pretvorili su u portabl galeriju, na kojoj su izložena već djela poznatih dobojskih umjetnika, slikara i vajara. U sklopu galerije, nalazi se i mala radionica gdje se vrše popravke i restauracije pokućstva i slika. Danas kafić „La Dolce Vita“ je mjesto okupljanja mladih i odraslih kreativaca, mjesto za dogovore kao i predivno mjesto za popiti kafu, odmoriti dušu i uživati u svim umjetninama dobojlilja. U sklopu kluba u 2018. godini osnovana je i škola slikarstva, a namijenjena je djeci školskog uzrasta, koja djeluje čitavu 2018. godinu, i imaju pauzu kada je školski raspust.

Amela Jaramaz iz Doboja član LIDER-ove porodice              Amela Jaramaz iz Doboja član LIDER-ove porodice

Gospođa Amela Jaramaz bavi se slikanjem, oslikavanjem namještaja kao i izradom abažura a njena suvlasnica i prijateljica, gospođa Ljiljana, bavi se šivenjem, restauracijom i tapaciranjem namještaja.

Gospođa Amela LIDER-ov je partner od 2017. godine, kada su joj sredstva bila potrebna za kupovinu opreme za slikanje i restauriranje. Zadovoljna je osobljem u LIDER-u, kao i samim LIDER-om. MKF LIDER je ponosan što se gospođa Amela pridružila porodici uspješnih i od srca želimo gospođi Ameli i svim članovima „La Dolce Vite“ dug i sladak  život galerije. MKF LIDER nastavlja pružati podršku i nastavlja sa pružanjem doprinosa kulturnom životu.