Muminović Meho i Samira novi LIDER-ovi partneri

Muminović Meho i Samira novi LIDER-ovi partneri

Muminović Meho i Samira, žive u naselju Lepenica u Tešnju. Meho je penzioner već duži niz godina, ali bez obzira na penziju Meho i njegova vrijedna supruga Samira već godinama se bave poljoprivredom. Za MKF LIDER su saznali kad smo otvorili ured u Jelahu 2016. god, i tada su i uzeli prvi kredit u LIDER-u, kojeg su uložili u sjemena, plaćanje usluga traktora i hranu za stoku koju imaju. Trenutno posjeduju dvije krave koje su steone, ovce i 2 janjadi i 15 koka nosilja. Mliječne proizvode i jaja prodaju na pijaci, a janjadi prodaju za kurbane. Zanimljivo je i to da se bave poljoprivredom na otvorenom, još uvijek ne posjeduju plastenike, a plan im je u budućnosti kupiti minimalno jedan plastenik.

Muminović Meho i Samira novi LIDER-ovi partneriMuminović Meho i Samira novi LIDER-ovi partneriMuminović Meho i Samira novi LIDER-ovi partneri

Pored toga posjeduju i voćnjak, gdje tokom sezone proizvode i prodaju pravi domaći pekmez.  Prilikom edukacije o plasteničkoj proizvodnji koja je održana u Tešnju, Meho i Samira su razgovarali sa gospodinom Fadilom Kruškom vlasnikom firme ESMA & SS, Tešanj, vezano za uzgoj i zagarantovan otkup kornišona, paradajza i više vrsta paprike. Potpisali su i ugovor s firmom ESMA & SS i počinju sa uzgojem kornišona na otvorenom, gdje će imati zagarantovan otkup kao i besplatno praćenje procesa proizvodnje, te organizovan otkup i preuzimanje proizvoda na terenu.

Muminović Meho i Esma su zahvalni LIDER-u, jer smo  ih pozvali na pomenutu edukaciju i uvezali sa firmama koje vrše otkup i prate proces uzgoja, također za LIDER kažu da je kuća od povjerenja, sa ljubaznim i profesionalnim osobljem, i u budućnosti planiraju nastavak saradnje samo sa MKF LIDER-om.