Meni

10 godina zajedno

Featured V5

2012. je godina jubileja, Mikrokreditna fondacija LIDER slavi deset godina uspješnog postojanja i rada. U Martu 2002, kao komponentu tadašnjeg humanitarnog projekta MEDI finansiranog od strane USAID-a (Američke agencije za razvoj), implementator projekta CHF International, osnovao je MKF LIDER kao samostalnu mikrokreditnu organizaciju.

LIDER je danas zrela i stabilna mikrokreditna fondacija, koja punih 10 godina obezbjeđuje dugo-ročan pristup finansijskim sredstvima poduzetnicima i stanovništvu, na području 33 općine, i četiri Kantona u centralnom dijelu BiH. Brigu o finansiranju svog biznisa i domaćinstva, LIDER-u je povjerilo 3900 klijenata, sa kreditnim portfolijem u iznosu od 8,6 miliona KM. Klijenti su, u protekloj godini prepoznali LIDER-ov kvalitet i vrijednosti, za šta je dokaz povećanje kreditnog portfolija za čak 35%.

MKF LIDER je dosad kreditima podržao:

  • 24.300 klijenata, sa sredstvima u ukupnom iznosu od preko 60 miliona KM.
  • 6500 malih preduzeća i obrta sa 15,5 miliona KM, te održao minimalno 15.000 radnih mjesta
  • preko 6000 mikro poduzetnika i poljoprivrednika sa 13,5 miliona KM,
  • uslove stanovanja, adaptacijom stambenih objekata poboljšalo je 6500 klijenata, sa ukupnim iznosom finansiranja od skoro 18.5 miliona KM.

Proteklih deset godina, LIDER će pamtiti, po buđenju inicijative i poduzetničkog duha kod svojih klijenata, po borbenosti i istrajnosti da u najtežem periodu krize osiguraju normalan život svojih porodica. LIDER je neprestano bio uz njih, i pružao im podršku na putu ostvarenja njihovih ideja i planova.

Brojne su priče LIDER-ovih uspješnih klijenata, koji su u saradnji sa LIDER-om uspjeli osigurati radna mjesta, proširiti biznis, registrovati djelatnost i poboljšati životni standard domaćinstva.

Njihov primjer je dokaz da je kombinacija dobre poslovne ideje, poduzetničke hrabrosti, ustrajnosti i LIDER-ove finansijske podrške, sigurna formula za uspjeh.

Pročitajte još članaka